Hlavní obsah

Učitelé možná přidáno nedostanou, chybí novela

Právo, Marek Přibil

Všem učitelům, kteří nedosáhnou na 20 tisíc korun hrubého měsíčně, slíbil ministr školství Josef Dobeš (VV) od Nového roku plat na tuto částku dorovnat. A to formou vládního nařízení, což je de facto vyhláška. Jenže mnoho kantorů se s velkou pravděpodobností očekávaného navýšení nedočká.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nařízení, které by všem kvalifikovaným kantorům zaručilo k tarifnímu platu tzv. povinný osobní příplatek, je totiž třeba – lidově řečeno – od něčeho odpíchnout. Konkrétně od změny zákoníku práce a platových tříd, kterou ale ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nestihne do konce roku s největší pravděpodobností prosadit.

Drábek už minulý týden řekl, že novela jen tak nebude, že se nestihne schválit ani do února nebo března příštího roku. TOP 09 přitom ještě koncem srpna žádala, aby začala platit od ledna. S tím ale narazila i u premiéra Petra Nečase (ODS), který chce hlavně důkladnou přípravu i na úkor termínu.

„Máme z toho těžkou hlavu. Pan ministr chce opravdu učitelům přidat. Peníze navíc na navýšení platů v celkovém objemu 2,1 miliardy korun z resortu obrany jsou, ale vše nyní závisí na ministerstvu práce,“ řeklo Právu shodně několik pracovníků školství. Stavět vládní nařízení na stávající legislativě prý nemá smysl, když nikdo neví, co bude.

Dobeš přitom ještě nedávno sliboval, že přidáno dostane 110 tisíc vyučujících. Největšího navýšení se podle něj dočkají třeba mladé učitelky v mateřských školách s bakalářským vzděláním.

„Od ledna najdou na své výplatní pásce až o 8000 korun víc. Nastupující učitel s tabulkovým platem 14 800 má dostat povinný příplatek ve výši 5200 korun, aby byl jeho plat minimálně 20 tisíc hrubého,“ slíbil Dobeš. Pedagog před důchodem, který dosáhne třeba na tarif 24 tisíc korun, pak naopak dostane podle jeho vize přidáno jen v řádu stokorun.

Školy slibům nevěří

Školy v navýšení platů od Nového roku příliš nevěří. Ředitel Střední školy – Centra odborné přípravy technické Kroměříž Miroslav Školoudík Právu řekl: „Nevidím to reálně, Zákoník práce se změnit nestihne. A na něj musí opravdu vládní nařízení navazovat.“

Podle něj „tvrzení ministra až o 200procentním osobním ohodnocení sice znějí krásně, nicméně my nemáme ani na ohodnocení desetiprocentní. Jsem zvědavý, jak to vše od ledna bude.“

Pražský pedagog Ondřej Hník, jenž vede učitelské praxe v základních školách, dodal: „Ptal jsem se mnohých kolegů, ale žádný z nich přidání nevěří. Pravděpodobně celá věc dopadne tak, že se peníze do škol pošlou prostřednictvím krajů ředitelům a ti rozhodnou, komu přidají; jistotu tedy z učitelů nemá nikdo.“

Šárka Svobodová z tiskového odboru školství pro Právo v pondělí uvedla, že ministr má velkou vůli učitelům přidat. „V tuto chvíli hledá velmi intenzívně řešení, aby toto přidání bylo skutečně adresné.“ Návrhy řešení Dobeš představí zřejmě na dnešní tiskové konferenci.

Nižší platy už nyní

Potíž ale také je, že mnohým středoškolským kantorům už od září platy poklesly. Mimo Prahu leckde až o deset procent. Podle zjištění Práva jim totiž ředitelé buď zcela, anebo částečně sebrali osobní ohodnocení.

V hlavním městě je situace podobná, i když méně dramatická. „Části učitelů osobní ohodnocení snižuji, ale ne na nulu. Toto snížení ještě můžeme naštěstí trochu kompenzovat příspěvkem, který nám dává magistrát na mimořádné odměny,“ potvrdil Právu ředitel pražského gymnázia Nad Alejí Petr Benda.

Problém tkví podle ředitelů v tom, že v rámci úspor byly počátkem kalendářního roku svázány prostředky na mzdy ve výši tří miliard. Vláda ale rozhodla v srpnu o rozmrazení jen 1,5 miliardy. Zároveň středoškolští ředitelé posílají v září zřizovatelům, tj. krajům, výkazy o počtech studentů. Na jejich základě obdrží peníze. Jenže dětí často opět ubylo, tím pádem bude i méně prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám