Hlavní obsah

Další ročník Gypsy Spirit chce ukázat, že dobré příklady táhnou

Novinky, jas
Praha

V Praze na úřadu vlády byl tento týden vyhlášen druhý roční cen Gypsy Spirit. Ocenění má v očích veřejnosti zlepšit obraz Romů v České republice a ukázat, že přes řadu problémů se daří tuto nejpočetnější národnostní menšinu integrovat do majoritní společnosti. Ocenění získají jak jednotlivci, tak firmy a nevládní organizace.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Czeslaw Walek při vyhlašování nového ročníku ceny Gypsy Spirit

Článek

Ceny se letos budou udělovat pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase, exprezidenta Václava Havla, bývalého zmocněnce pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába a předsedkyně podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautala.

Ředitel Sekce pro lidská práva Czeslaw Walek na tiskové konferenci, která odstartovala nominační proces, mimo jiné připomněl, že informace o pozitivech se z médií vytrácejí a ocenění Gypsy Spirit si klade za cíl ukázat právě na dobré příklady, které táhnou.

Na ocenění, které vzniklo před několika lety na Slovensku, je možné až do 20. října nominovat nevládní organizace, které realizují konkrétní projekty zaměřené na podporu a rozvoj romské menšiny, dále pak firmy, které se orientují na sociální pomoc romské komunitě, případně mimoškolní aktivity zaměřené na romské děti a mládež. Ocenění obdrží i jednotlivec, který svou prací přispěl ke zlepšení postavení Romů v české společnosti.

V těchto čtyřech kategoriích vybere z nominantů vítěze odborná komise složená z bývalého premiéra Jana Fischera, zakladatelky projektu Ľubomíry Slušné, Kataríny Mathernové z Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise, loňského laureáta ceny Ladislava Gorala a bývalého vládního zmocněnce Michaela Kocába.

Čin roku, který je poslední z oceňovaných kategorií, vybere laická porota.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne 10. prosince v Pražské křižovatce. Nominační formulář je spolu s dalšími informacemi dostupný na www.gypsyspirit.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám