Hlavní obsah

Nová část pražského okruh se otevře i přes nedokonalé spáry

Praha

V pondělí se má otevřít nový jihozápadní úsek pražského okruhu R1 i přesto, že jeden z mostů má nedokonalé spáry. V diskusním pořadu na České televizi to potvrdil náměstek ministra dopravy Radek Šmerda. Odborné posudky se různí a jeden z nich označil vadu za závažný problém.

Článek

Podle Šmerdy závadné spáry neohrožují bezpečnost a provoz na novém okruhu spojujícím dálnice D1 a D5. Okruh bude proto slavnostně otevřen v pondělí. Při slavnosti se bude místo rautu podávat čočka a soda. Je to prý zdůraznění snahy ministra dopravy Víta Bárty šetřit na dopravních stavbách.

"Posudek říká, že vady nemají vliv na bezpečnost. Je to pouze těsnící spár. Vada to je, ale ne vada, která by hrozila kolapsem," uvedl Šmerda. Podle něj bude v pondělí podepsán se stavební firmou dodatek, ve kterém se potvrdí, že problémy nemají vliv na provoz a bezpečnost. "A tím může být okruh uveden do zkušebního provozu," dodal.

Tyto i další vady budou podle Šmerdy monitorovány. Další test podle něj bude za 14 dnů a koncem roku bude na pět let instalováno sledovací zařízení.  Zároveň není jasné, kdy se na okruhu začne vybírat mýtné. Nejspíše už v úterý, ale rozhodnutí padne až během pondělí, uvedl náměstek.

Sobotní otevření části okruhu pro veřejnost, v rámci kterého se proti původním plánům pro veřejnost neotevřely tunely, označil Šmerda za ostudu. "Dílo se začalo přebírat od stavební firmy koncem minulého týdne a ze strany ŘSD byly odhaleny nedostatky, které se musí odstranit do uvedení do provozu," vysvětlil uzavření tunelů náměstek ministra dopravy. Podle něj ministerstvo uvažovalo i o zrušení celé akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Letadlem nad novým Pražským okruhem

Již za necelý měsíc se motoristům otevře další část Pražského okruhu, která propojí dálnice D1 a D5. Součástí stavby je i nejdelší silniční most v ČR, který...

Výběr článků

Načítám