Hlavní obsah

Poměr příplatku vůči fixní mzdě by měl vzrůst na 3:4, navrhuje ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) navrhuje, aby se změnil poměr výše osobního ohodnocení k fixní mzdě pro státní zaměstnance, a to na výši 3:4. Drábek to řekl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociální věcí Jaromír Drábek (TOP09)

Článek

„Navrhl jsem poměr 4:3 (fixní plat vs. příplatek),“ uvedl Drábek s tím, že to ale nedělá poměr 55 procent pro pevnou složku platu a 45 procent pro osobní ohodnocení, protože se k tomu přidružují další zákonem stanovené platy.

Zvýšit možnost „pohyblivosti“ výše platu je podle ministra žádoucí - pracovníci budou motivováni odvádět dobrý výkon.

Jedná se teprve o návrh, jednání o něm probíhají. „Ten návrh musí být konsensuální. Ve středu budu jednat s odbory, několikrát už proběhlo jednání na úrovni premiéra,“ připomněl Drábek.

Opozice i odbory návrh odmítají. Místopředseda ČSSD a resortní stínový ministr Zdeněk Škromach v ČT řekl, že on by si představoval poměr fixní plat vs. osobní ohodnocení 80:20. Drábkův argument je podle něj mylný: „Jestli ten pracovník nepracuje, jak má, tak tam nemá co dělat. Ti zaměstnanci vám utečou,“ řekl Drábkovi.

Reklama

Související články

Průměrná mzda vzrostla na 23 513 Kč

Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 542 korun na 23 513 Kč. Proti stejnému loňskému období tak byla vyšší o 2,4 procenta....

Výběr článků

Načítám