Hlavní obsah

ODS byla opojena mocí, říká její kandidát na primátora Bohuslav Svoboda

Právo, Oldřich Danda

Kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda říká v rozhovoru s Právem, že strana byla v minulosti opojena mocí. Tvrdí, ale, že magistrát dokáže očistit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Není paradoxní, že lékaři, jejich povolání lidé považují za nejprestižnější, se hrnou do špinavé politiky?

Ta otázka by měla spíš znít, proč jsou lékaři více než jiní voleni. Proto, že je mají lidé v úctě a jsou jimi – trvale za všech režimů – preferováni. Znám politika, který říká: jó, kdybych byl doktor, tak jsem v politice daleko výš. Přitom k tomu není racionální důvod, lékaři většinou politice nerozumí.

Když pražská ODS oznámila, že je povedete do voleb, tak většina komentářů i od konkurence zněla v duchu – proč se člověk s dobrou pověstí zahazuje s pochybnou pražskou ODS. Proč riskujete své dobré jméno?

ODS je v personální i názorové krizi, ale svou krizi a chyby reflektuje. Když si vezmete, co se odehrálo v celé ODS při výměně vedení... V ODS došlo ke změně názorů, ustoupila od arogance moci a využívání postů k svému vlastnímu prospěchu. A stejnou změnou prochází i pražská ODS. Když to přirovnám k pacientovi, ten když o své nemoci neví, tak celou svou činností nemoc zhoršuje. A když o ní ví a začne se léčit, má daleko větší šanci na uzdravení. Jsem přesvědčen, že když ODS pochopila svoje chyby a snaží se je napravit, tak je to perfektnější než strana, která ještě žádnou chybu neudělala. Každá strana chce uspět, ale jak píše Mňačko v knize Jak chutná moc - když nemáte žádnou sebereflexi, přeroste vám to přes hlavu. Praha toho byla klasický případ. Mít nadpoloviční většinu jako měla pražská ODS je věc, která by se neměla dovolovat. Opozice být musí a musí mít nějakou sílu, jinak to nebude fungovat.

Na rozdíl od toho co říkáte, si myslím, že ODS je v tuto chvíli zajímavá, protože ten, kdo se snaží napravit svou chybu, má daleko větší perspektivu a předpoklad dělat dobrou politiku. Kdyby nebyla tato situace a ODS by byla úspěšná a nabídla mi, abych dělal primátora, tak bych řekl ne. To by mě nezajímalo.

Pochybuji, že by vám to nabídli, protože by měli dost straníků, kteří by to chtěli dělat. Schválně, proč myslíte, že to nyní nabídli nestraníkovi?

Ten vývoj nebyl tak jednoznačný, jak to popisujete. My jsme byli tři nestraníci na jednotlivé obvody a ani nám nebylo naznačeno, že bychom byli předurčeni na místo kandidáta na primátora. Já jsem dostal možnost připravit program pro vzdělávání a školství. Vše, co jsem navrhl, bylo akceptováno. Také jsem byl u vzniku ostatních částí programů a v této fázi, kdy jsme o tom diskutovali, se začalo tříbit, kdo kandidátku povede.

Proč to dospělo k tomu, že jste se stal jako nestraník lídrem ODS?

Kdybych byl Američan, tak bych řekl, že jsem nejlepší. Ale jinak - při diskusích jsem měl den po dni větší pocit, že procento těch, kteří se s mými názory ztotožňují, přibývá. V okamžiku, když došlo na lámání chleba, začala většina říkat, že by bylo správné, abych se tím lídrem stal.

Z venku to ale vypadá, že si pražská ODS po výprasku od TOP 09 ve sněmovních volbách uvědomila, že straník, který je v Praze jen trochu známý, bude na voliče působit jako červený hadr. A vás si vzali za fíkový list. Nemáte pocit, že jim děláte štít?

O fíkovém list jsem už slyšel, ale mám pocit, že se za fíkový list příliš nehodím. Je to možné takto formulovat, ale jsem přesvědčen, že nebudu ani fíkový list, ani se mnou nebude nikdo mávat. Také jsem v konečné fázi naprosto otevřeně hovořil o tom, jaké chci mít garance a podporu. Je to také důvod, proč jsem komunikoval s předsedou Nečasem, protože jsem si nedokázal představit, že bych pro ten úkol neměl podporu republikového vedení ODS.

Mluvíte o chybách pražské ODS, zkuste je pojmenovat.

Zásadní chyba je, že přestala slyšet voliče, co Praha vlastně chce. Byla opojena mocí a začala vládnout autoritářsky a na to navázaly různé kauzy.

Víte, jak se říká náměstí, na kterém sídlí pražský magistrát? Místo Mariánské náměstí se mu říká Mafiánské.

To vím.

Myslíte, že dokážete přerušit vazby a propletenec vztahů, které na magistrátu za 20 let pod taktovkou ODS vznikly? Půjde ještě pod vedením ODS dělat férová a transparentní politika, vyčistit a narovnat všechny ohnuté vztahy?

Kdybych si to nemyslel, tak bych byl blázen nebo mafián. Ne vše, co se tu odehrálo, je také špatně. Když si vezmu tunel Blanka. To je přece správné řešení, protože každé pořádné město zanoří dopravu pod zem. Něco jiného je, jak to bylo financováno a jaké byly smlouvy. Vezměte si, kolik se toho proinvestovalo v obchvatech a jinde. Někdo tady dělal dobrou práci. Chyby ve vedení se netýkají většinou personálu.

Problém s korupcí nemá jenom magistrát, ta je i ve zdravotnictví. Měl jste někdy zážitek s korupcí a jak jste to řešil?

Samozřejmě když jsem dělal ředitele a když jsme přestavovali budovy či jsme kupovali přístroje, tak jsem se s tím setkal. Začali se objevovat lidé s historkami, proč by bylo výhodné to koupit od jejich firmy. Mnohdy tam byla nevyřčená věta, když budeš souhlasit, tak to může znamenat procenta, cokoliv. Když se taková věc objevila, netlačil jsem to do trestního řízení, ale přitlačil jsem to do toho, aby snížili cenu, kam to šlo. Řekl jsem, pokud říkáte, že to umíte levně, tak nám to dejte levně, a pokud máte pocit, že jste za to nemocnici zavázaní, tak kupte k té mašině příslušenství. Ano, ono to funguje. Když jsem skončil a přišel sem jiný ředitel, tak jsem měl několik telefonátů od různých firem, které říkaly: Víte, že to skončilo a oáza, která tady byla za vás, už není. Jde to, ale záleží na tom, kdo to dělá.

Počkejte, ale způsob, o kterém mluvíte, je lehce zneužitelný. Nejlepší přece je, když jsou pevná pravidla.

To bylo pravidlo naprosto pevné. Dej mi nejvýhodnější cenu a chceš-li se prosadit proti jiné firmě, dej něco navíc. My jsme tomu říkali natural rabat.

 Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související články

ODS zúžila výběr na post primátora

Pražská ODS postupně představuje své lídry pro jednotlivé volební obvody. Stále však chybí jméno, které strana pošle do boje o post primátora hlavního města....

Výběr článků

Načítám