Hlavní obsah

Test státních maturit: akce Kulový blesk vypukne za dva týdny

Právo, Marek Přibil

„Akce Kulový blesk se spustí přesně 4. října. Ale nejmenujte mě, musím držet basu s ministerstvem.“ Tak v pátek Právu popsal ředitel jednoho mimopražského gymnázia přípravu generálky státních maturit, jež vyjde na 140 miliónů korun. Z celkového počtu 1278 středních škol, ve kterých se bude v květnu 2011 maturovat podle nových pravidel už naostro, se jich do zkušebního testování přihlásilo 1167.

Foto: Petr Horník, Právo

Studenti proti státním maturitám v uplynulých letech několikrát protestovali.

Článek

Tiskárna ministerstva školství, jež stála stovky miliónů – počítáme-li i automatizované kompletační linky či balicí technologie – proto nyní pracuje dnem a nocí. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) má činit roční objem vyrobené zkušební dokumentace 25 miliónů stran A4. Do škol ji rozveze firma Stahl – stěhovací služba. Ministerstvo jí za tyto služby zaplatí v průběhu pěti let přes 50 miliónů korun.

„Je to připravené dobře,“ reagoval na dotaz jednatel firmy Antonín Stahl s tím, že detailní rozpis tras a harmonogram už mají připravený. Rozvoz se uskuteční od 4. do 8. října.

Podle Pavla Zeleného, šéfa organizace Cermat, které zkoušky připravuje, půjde „opravdu o Pentagon“. Do všech škol, jak nedávno uvedl, budou najaté kurýry doprovázet státní zaměstnanci Cermatu, kteří pohlídají každou „jednotlivou bednu s otázkami“.

Otázky v trezoru

„Až do škol dorazí, budou testové sady poté pod pečetí uskladněny ve školních trezorech. Ten náš otevřeme 11. října za přítomnosti maturitního komisaře, předáme otázky takzvaným vyškoleným zadavatelům, kteří potvrdí převzetí, otázky zanesou do tříd a rozdají je,“ popsal Právu ředitel pražského Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský. Zadavatelů bylo podle Cermatu vyškoleno až 7 tisíc.

Testování potrvá do 14. října. Studenti budou psát testy z češtiny, u druhého předmětu si mohou zvolit mezi cizím jazykem a matematikou. Z českého a cizího jazyka pak budou navíc psát písemnou práci, ústní část zkoušek se při generálce prověřovat nebude. Pro každou ze zkoušek si volí základní nebo vyšší úroveň.

„Se skenerem se popereme“

Pokud vše dopadne podle představ ministerstva, jakmile studenti testové sady vyplní, zadavatelé je vyberou a předají komisaři. „Ten musí postupovat podle schématu. Rozdělí práce na dvě části. Jednu opraví školní hodnotitelé, druhá část se naskenuje na speciálním zařízení a odešle do Cermatu,“ dodal ředitel Mervínský.

Zařízením byly školy vybaveny už v průběhu léta. „Jde o počítač s monitorem, skener a tiskárnu. Popereme se s tím,“ uvedl ředitel. Tendr za 300 miliónů na pět let pro tuto část logistiky vyhrála firma Logica Czech Republic. Zakázka se týká třeba i dohledového centra, které umožní sledovat elektronicky průběh zkoušek v jednotlivých školách.

Výsledky 3. listopadu

Odeslanou část testů opraví externí hodnotitelé, najatí Cermatem. Výsledky se uloží v datové bance. „Třetího listopadu budou uvolněny pro školy,“ sdělila Právu šéfka pražského gymnázia Arabská Zdeňka Hamhalterová.

Podle ministerstva mělo 11,8 miliónu testových úloh opravit celkem 15 tisíc vyškolených hodnotitelů. Jenže místo dvou učitelů bude písemné práce a testy nakonec posuzovat pouze jeden. Ministerstvo se pro to rozhodlo kvůli finančním úsporám.

Kalkulované roční náklady na zajištění zkoušek jsou 239 miliónů korun a Dobeš je chce nyní snížit na 210 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám