Hlavní obsah

Připravuje se propouštění 6000 zaměstnanců ministerstev

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstva by mohla v důsledku vládních škrtů opustit do konce roku až 6000 jejich zaměstnanců. Celkový počet zrušených pracovních míst ale bude zřejmě ještě vyšší. Některá ministerstva totiž ještě neoznámila škrty ve všech státních organizacích, které pod ně spadají.

Foto: Petr Horník, Právo

Šetření navržené ministrem financí Miroslavem Kalouskem povede i k zeštíhlení ministerstev.

Článek

Kromě úředníků a civilních zaměstnanců se rušení míst nevyhne ani policistům a hasičům. Podle odborů se počet policistů sníží asi o 6000 a hasičů o 400.

Nejvíce úředníků by mělo odejít z ministerstev vnitra, práce a sociálních věcí a financí. Právě pod tyto úřady spadá velký počet administrativních pracovníků.

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) chce ze svého úřadu propustit zhruba 380 úředníků, tedy dvacet procent z aparátu ministerstva. Dalších 600 lidí by mělo odejít z policejního prezidia.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které patří mimo jiné úřady práce a Česká správa sociálního zabezpečení, uvažuje o zrušení pěti až osmi procent z celkových 18 500 pracovních míst v resortu. Odejít by tedy mohlo přes 900 lidí.

Také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce do konce roku zeštíhlit svůj úřad o 911 pracovníků, včetně propuštěných zaměstnanců daňové a celní správy. Ze samotného ministerstva by mělo odejít 130 lidí.

Ministerstvo obrany propustí zhruba 700 civilních zaměstnanců.

Hrozí problémy s čerpáním z fondů EU

Ministerstvo pro místní rozvoj do konce roku zruší kolem 80 tabulkových míst, což podle úřadu představuje razantní snížení aparátu ministerstva.

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) plánuje propustit asi 15 procent úředníků, a ze sekce pro čerpání peněz z EU by jich mohlo odejít až 30 procent. Podle kritiků by přitom pokles úředníků spravujících fondy Evropské unie mohl ohrozit čerpání miliard korun na vědecké a vzdělávací projekty.

Ministerstvo kultury (MK) zruší 28 pracovních míst, tedy zhruba deset procent.

Ve vězenství prý strážných neubude

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že chce udržet zaměstnance ve vězeňství, probační a mediační službě, i v dalších výkonných složkách. Uvažuje proto o desetiprocentním snížení stavu na samotném ministerstvu, kde pracuje zhruba 300 lidí. Škrty se výrazně dotknou také Generálního ředitelství Vězeňské služby. Celkem by mělo v nejbližší době z Vězeňské služby odejít asi 80 lidí.

Ministerstvo zahraničí oznámilo, že zruší nejméně 325 tabulkových míst. Kvůli splnění vládního úsporného plánu diplomacie letos uzavře pět velvyslanectví, a na dalších zahraničních misích i v ústředí bude snižovat počty zaměstnanců. Zhruba dvě třetiny míst škrtne v zahraničí a třetinu v pražském sídle.

Ministerstvo zemědělství propustí 140 úředníků a počítá se snížením počtu zaměstnanců v podřízených organizacích o deset procent. Více než 50 pracovních míst ubude na ministerstvu životního prostředí. Z příspěvkových organizací tohoto ministerstva odejde nejméně dalších 200 zaměstnanců.

Ministerstvo dopravy opustí 88 lidí, tedy asi 17 procent z celkového počtu zaměstnanců. Dalších 200 pracovníků chce ale kvůli masivnímu šetření propustit Ředitelství silnic a dálnic, které zaměstnává zhruba 1900 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Armádě hrozí hromadné odchody vojáků

V české armádě to vře. Poté, co se nově vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných domluvila, že dvě miliardy korun na platy učitelů ušetří na mzdách...

Výběr článků

Načítám