Hlavní obsah

Údajně poloslepou ženu, která pobírala dávky, chytili u hracích automatů

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Chomutovští úředníci odhalili další způsob, jak mohou klienti sociálního odboru zneužívat pomoc. S trochou hereckého nadání „zhorší“ svoji chorobu nebo postižení a dostanou tak víc peněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při kontrolách heren přistihli úředníci u výherního automatu ženu, která se vydávala za téměř slepou. „Pracovnicím magistrátu tvrdila, že vidí pouze matně částí jednoho oka a pohybuje se jen s pomocí slepecké hole,“ uvedla primátorka Ivana Řápková (ODS).

Hluboké šero herny však ženě viditelně nevadilo a na blikající symboly terminálu dokázala zaostřit bez větších potíží. Úředníci došli k závěru, že své postižení zdramatizovala, aby dostala vyšší příspěvek na péči. Měsíčně jí úřad vyplácel osm tisíc korun.

Do vyšetřování zapojil magistrát i Českou správu sociálního zabezpečení. Závěr byl jasný: postižení není tak velké, jak žena předstírala. A úměrně ke zlepšení jejího zdravotního stavu se upravila i sociální pomoc. Měsíčně dostane jen dva tisíce.

„Chceme pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují, ale nebudeme podporovat ty, kdo ji zneužívají,“ uvedla primátorka.

Pro dávky si jezdí autem

Zneužívání sociálních dávek se severočeská města brání různě. Například v Litvínově začali před několika měsíci strážníci kontrolovat každého, kdo si pro sociální pomoc přijel vozem. Padlo několik trestních oznámení, v jednom případě už rozhodl soud o půlročním podmíněném trestu.

„Muž, který dostával sociální dávky, v prohlášení o majetkových poměrech zatajil vlastnictví automobilu. Dopustil se tak podvodu. Přeplatek ve výši 37 tisíc korun nyní musí vrátit,“ připomněla mluvčí litvínovské radnice Eva Maříková.

Litvínovští úředníci také porovnávají seznamy klientů s katastrem nemovitostí. Odhalili například ženu, která dostávala dávky, přestože vlastnila pozemek.

Kontrola majitelů aut a nemovitostí je jen jednou z bitev války proti zneužívání sociálních dávek. Před dvěma lety začal Litvínov vyplácet dvě třetiny dávek v poukázkách, aby zkomplikoval jejich utrácení za alkohol, cigarety nebo hrací automaty. Později radnice navázala kontakt s úřady ve Velké Británii. Upozorňuje své britské kolegy, že někteří Litvínované mohou pobírat dávky jak v zahraničí, tak v Česku.

Třetina dávek neoprávněná?

Podle litvínovského starosty Daniela Voláka (ODS) navzdory všem opatřením stále platí, že adresáti dávek zneužívají nebo dostávají neoprávněně asi třetinu peněz. „Nemáme dost účinných nástrojů. Důslednými kontrolami i převedením na systém poukázek se pohybujeme na hraně zákona. Legislativa je totiž značně nepřesná, nestanoví výslovně, zda můžeme postihnout gamblerství, potrestat rodiče záškoláků nebo vyhodnotit rozpor mezi příjmy a výdaji rodiny. Připravujeme proto návrhy, jak by se měl zákon změnit a v říjnu je předneseme v parlamentu,“ řekl Právu.

Vloni vyplatil Litvínov na sociálních dávkách bezmála 62 miliónů korun. Před třemi roky – v roce 2007 – to bylo o 45 miliónů víc. Částku se podařilo snížit takzvanou Nulovou tolerancí, tedy důslednou kontrolou adresátů dávek a vyplácením části příspěvků v poukázkách.

Před zavedením systému odborníci odhadovali, že až třetina dávek končí v automatech nebo si za ně adresáti kupují alkohol, cigarety či drogy.

„Převedením dávky na poukázky se tahle možnost výrazně snížila,“ uvedl už dříve litvínovský místostarosta Martin Klika (ČSSD).

Přesto stále ještě lidé podvádějí. Například osm dávkařů, na něž kvůli nepřiznanému autu Litvínov letos podal trestní oznámení, dostalo 360 tisíc korun, které jim nepatřily.

Samotné vyplácení sociálních dávek je přitom velmi choulostivé a složité téma. Jejich zneužívání se dá totiž lehce zneužít i proti těm, kteří jsou na nich naopak existenčně závislí a mají na ně plné právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám