Hlavní obsah

Němcová zjistila, že v kanceláři vyměnila nábytek po svém idolu Klausovi

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvouměsíční poslanecké volno přerušené dvěma dny pro vyslovení důvěry vládě a zvolení nového ombudsmana už nenávratně skončilo a ve Sněmovně začalo hemžení. Zatímco mnozí úředníci jsou stále ještě ve střehu před novými poslanci, většina nováčků se v rozsáhlých palácích zabydlela a mnozí se pustili do práce. Zasedly výbory a příští týden bude už plénum jednat naostro.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Miroslava Němcová

Článek

Ani nová šéfka komory Miroslava Němcová nezahálí. Své šéfování zahájila poněkud nešikovně. To když po přestěhování se do reprezentačních prostor předsedy nechala vyměnit většinu nábytku. Až následně zjistila, že vlastně bourá interiér svého idolu, současného prezidenta.

Václav Klaus si toho při své zářijové návštěvě Sněmovny patrně všiml, avšak jeho reakce není známa. Jisté pouze je, že byl svého času velmi pyšný na svou kancelář ve Sněmovně, kterou s pomocí tehdejší šéfky sekretariátu změnil ze zakouřené kobky po předchůdci Miloši Zemanovi ve vkusně vybavenou pracovnu. Ocenili to i jeho nástupci Luboš Zaorálek a Miloslav Vlček, kteří po Klausovi nechali vše na místě.

Naštěstí v rámci „rozpočtové odpovědnosti“ nábytek pro kancelář Němcové posbírali řemeslníci po sněmovních skladech.

To véčkařka Kateřina Klasnová se do kanceláře pro místopředsedu komory raději vůbec nenastěhovala. Ne snad proto, že by se bála ducha komunismu, který tam mohl zanechat její předchůdce Vojtěch Filip, ale prý proto, že chce být v kolektivu. Tedy kolektivu svých kolegů z VV. Sedí tak v jedné místnosti se svou asistentkou a s kolegyní Karolínou Peake.

Nepotřebuje prý ani sekretářku, ani služební BMW s řidičem, ani služební octavii bez řidiče, na které má nárok. Raději se vozí třeba i taxíkem. Ujišťuje, že za své. Nedávno ale přiznala, že do Lán za Livií Klausovou přijela za pomoci manželova řidiče, neboť si dala šampaňské. Není známo, zda to byl řidič soukromý nebo ministerský; manžel Vít Bárta řídí dopravu.

Nafouklé výbory, nový nábytek

Žilou sněmovnímu rozpočtu tak trochu pustil nápad trojkoalice ODS, TOP 09 a VV rozšířit počet členů některých výborů na třicet lidí, kvůli čemuž se musel pořizovat nový nábytek do výborových zasedacích sálů, což stálo suma sumárum 660 tisíc. A k tomu dvanáct miliónů padlo letos při letních rekonstrukcích a údržbě na klimatizaci jednoho ze sněmovních paláců a další skoro dva milióny na protipožární signalizaci do všech kanceláří.

Jinak se s nástupem nových poslanců ve Sněmovně viditelně nic moc nezměnilo. Snad jen s výjimkou toho, že z bufetu vymizela biostrava, kterou si vydupali v minulém volebním období zelení a se kterou měl personál problém, aby ji vůbec prodal. A také toho, že někteří véčkaři si v restauracích nechávají potvrzovat účty. Aby měli přehled o čerpání svých náhrad, jejichž nespotřebovanou část dávají na charitu, za léto to prý bylo 300 tisíc. Zda s účty stejně nakládají i mimo Sněmovnu, se neví.

Nejen opoziční, ale také koaliční poslanci již také chrlí své návrhy zákonů. Už jich stačili napsat sedmnáct, což určitě „potěší“ zejména prezidenta Klause, na kterého obvyklá legislativní smršť působí jako rudý hadr na býka.

Soc. dem. si dokonce natolik pospíšila, že několik návrhů, třeba na přímou volbu prezidenta či na zrušení zdravotnických poplatků, podala hned po volbách před složením slibu, a teď se dohaduje s legislativci, zda na to vůbec měla právo a nebude muset ty samé návrhy předkládat pro jistotu ještě jednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám