Hlavní obsah

Kocáb se ohradil proti odvolání, bojí se o budoucnost lidských práv

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odstupující vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb se ve středu ohradil proti způsobu svého odvolání kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS). Podle svých slov svou rezignaci podmínil pouze jmenováním nového nástupce, nikoli konkrétním datem. Nyní se bojí o budoucnost lidskoprávní agendy na Úřadu vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michael Kocáb

Článek

„Rezignaci jsem premiérovi nabídl dopisem 7. září s tím, že to má být ke dni jmenování nového zmocněnce. To se nestalo. Už se s tím asi nedá nic dělat, ale chci vyzvat vládu, aby tak neprodleně učinila,“ řekl Kocáb.

Novinářům rozdal kopii dopisu, jenž jeho slova potvrzuje. Podle něj podmínka jmenování nebyla svévolí či obstrukcí, ale kvůli zabezpečení agendy zmocněnce a všech orgánů, které má v gesci. „Nevím, jestli v tom hrála roli i osobní animozita, to je spekulace,“ dodal Kocáb. Podle něj na jeho odvolání mohl mít i konflikt s chomutovskou primátorkou a poslankyní ODS Ivanou Řápkovou, která se dostala do vysoké politiky.

Kocáb dále uvedl, že mu Nečas během tří měsíců nedal příležitost seznámit ho s prací zmocněnce. „Materiály jsem premiérovi předal jen při úvodní dvacetiminutové schůzce, na odbornou debatu však nikdy nedošlo,“ prohlásil Kocáb. Dodal, že byl překvapen také tím, že ho vláda ve středu ani nepřizvala na jednání a ani se mu nedostalo jakýchkoli reakcí či výtek vůči jeho práci.

„Nejslabší bod byla medializace“

Kocáb je na své působení ve funkci ministra pro lidská práva a později vládního zmocněnce hrdý, podle něj se mu podařila řada úspěchů, jako podpis antidiskriminačního zákona, omluva romským ženám za sterilizaci, zachování dotačních programů ve zdravotnictví či snahu „utlumit represivní kroky“ chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS).

Připustil však, že svou agendu nedokázal dobře medializovat a že to byl „nejslabší bod“ v jeho práci. Přiznal také, že jeho úřad raději stáhl zákon, který měl zabezpečit až 30 procentní podíl žen na kandidátkách politických stran.

Kocáb se obává, že škrty v rozpočtu, by se mohly negativně promítnout na lidskoprávní problematice, jelikož by ubylo peněz určených neziskovému sektoru. To by se podle něj mohlo promítnout na řadě služeb, které řada občanů považuje za samozřejmé, integraci sociálně vyloučených občanů či v oblasti genderu.

Za svého nástupce by Kocáb rád viděl svého bývalého náměstka Czeslawa Waleka či dlouhodobého spolupracovníka sekce Oldřicha Kužílka. Premiér Nečas po jednání vlády ve středu uvedl, že náhradník za Kocába by měl být vybrán a jmenován příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám