Hlavní obsah

Lékaři hrozí masovými výpověďmi, pokud nedostanou přidáno

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud lékaři v nemocnicích nedostanou výrazně přidáno, a to na trojnásobek průměrného platu v ČR u kvalifikovaného lékaře a 1,5násobek u začínajícího, vzkazují vládě: Děkujeme, odcházíme. Stejnojmennou kampaň zahájili ve středu.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda LOK Martin Engel před starou sanitkou, která bude objíždět nemocnice v ČR.

Článek

„Výzvu Děkujeme, odcházíme už podepsalo 3000 nemocničních lékařů a chceme, aby nás vláda skutečně brala vážně. Jestliže nebudou splněny naše požadavky, budeme podávat k 31. prosinci hromadné výpovědi, což znamená, že s dvouměsíční výpovědní lhůtou by lékaři odešli z nemocnic k 1. březnu příštího roku,“ řekl ve středu Právu doktor Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK).

Dodal, že lékaři už 20 let marně čekají na to, aby jejich práce byla spravedlivě ohodnocena a déle už čekat nechtějí.

Požadují základní plat 70 tisíc měsíčně

Lékaři požadují zvýšení svého základního platu v příštím roce, tedy bez přesčasů a služeb, na trojnásobek průměrné mzdy v zemi. To bylo znamenalo zhruba 70 tisíc měsíčně, u nastupujícího lékaře by to mělo být 1,5násobek, tedy asi 35 tisíc korun měsíčně.

Foto: Václav Pergl, Právo

Figurína Dr. Exoduse na displeji odpočítává čas do plánovaného hromadného odchodu na konci letošního roku.

V současné době v nemocnicích pracuje zhruba 16 tisíc lékařů a průměrný plat lékaře, ale se všemi službami i odměnami, je 45 až 50 tisíc korun hrubého měsíčně.

Zároveň požadují, aby se změnil systém vzdělávání pro mladé lékaře, protože dnes je tento systém podle Engela nesmyslný.

K výzvě Děkujeme, odcházíme už se připojilo asi 3000 nemocničních lékařů. Nejvíc v kraji Vysočina, a to ve všech tamních nemocnicích, naopak nejmenší podporu má výzva zatím ve velkých, zejména fakultních nemocnicích.

V nich jsou totiž platy nejvyšší. Ale i tady LOK zaznamenal úspěch. Výzva měla ohlas v pražské Fakultní nemocnici v Krči, na Vinohradech, na Bulovce i ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí. Naopak nejmenší podporu má ve Fakultní nemocnici Motol.

Sanitka navštíví 65 nemocnic

LOK ve středu představil novinářům i symbol celé kampaně, starou sanitku z doby před rokem 1989 natřenou na bílo a černo. Má tak symbolizovat konec českého zdravotnictví. Sanitka zavítá do 65 nemocnic během 13 týdnů, kde lékaři, kteří si vzali neplacené volno, aby v sanitce mohli jezdit, budou svým kolegům a hlavně pacientům vysvětlovat smysl celé akce.

V sanitce bude i figurína Dr. Exoduse, kde na displeji se ve vteřinách odpočítává čas do plánovaného hromadného odchodu na konci letošního roku.

Engel tvrdí, že lékaři, kteří odejdou z nemocnic, bez problému najdou v práci zahraničí, zejména v Německu, Skandinávii a Velké Británii. Jazyková bariéra prý nehrozí.

Stávkovat nebudou

LOK se nepřipojí k akci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, který tento týden vyhlásil stávkovou pohotovost a nedohodne-li se na platech s vládou, hodlá 15. října, tedy v den voleb, stávkovat. Členové LOKu se ale zúčastní demonstrace proti úpravám mezd, která má být 21. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám