Hlavní obsah

Začal platit zákon zakazující některým firmám veřejné zakázky

Ve středu vstoupila v platnost novela zákona, která společnostem s akciemi na doručitele znemožňuje účast v tendrech o veřejné zakázky. Opatření, které si kladlo za cíl zprůhlednit zadávání zakázek, podle všeho bude mít pouze dočasný charakter. Sněmovna již začala projednávat další novelu, která by měla toto omezení, které kritizuje řada společností i politiků, zrušit.

Foto: Petr Horník, Právo

Sněmovna začala projednávat další novelu, která by měla toto ustanovení zrušit.

Článek

Řada tuzemských firem už kvůli nové legislativě akcie do formy znějící na majitele převedla. Novela zavádí povinnost firem předkládat seznam svých společníků. Akciové společnosti budou muset mít akcie na jméno a povinně předkládat aktuální seznam akcionářů.

Opatření vyvolalo nesouhlas velkých firem, šlo například o ČEZ nebo Komerční banku. Některé již ale začaly měnit své akcie do formy znějící na majitele. Minulý pátek odsouhlasili přeměnu akcionáři Telefóniky O2, již dříve k tomu přistoupily například firmy ČD - Telematika nebo Omnipol.

Normu, kterou nyní projednává Sněmovna a jež by měla nynější stav zvrátit, předložily VV. Varují především před tím, že České republice mohou údajně hrozit arbitráže.

Na poslední schůzi Sněmovny se kvůli tomu přeli zástupci VV a KSČM. Předseda VV Radek John označil na jaře přijatý protikorupční zákon za zmetek. Předseda KSČM Vojtěch Filip následně opáčil, ať posouzení "zmetku" ponechá na Ústavním soudu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám