Hlavní obsah

Svoboda doplnil čtveřici vážných kandidátů na pražského primátora

Právo, Novinky, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS v úterý oznámila, že jejím kandidátem na pražského primátora bude Bohuslav Svoboda. O postu bude v říjnových volbách bojovat se Zdeňkem Tůmou z TOP 09, Markétou Reedovou z Věcí veřejných a Jiřím Dienstbierem mladším za ČSSD. ODS Svobodu na kandidátku doplnila v srpnu jako nestraníka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda

Článek

ODS byla jedinou z velkých stran, která zatím jméno kandidáta neoznámila, ačkoliv právě o Svobodovi se spekulovalo už delší dobu.

Jeho jméno podpořil i předseda strany Petr Nečas. "Je to správný kandidát na správné místo ve správný čas. Má plnou podporu vedení ODS i moji osobní," řekl. Dobré podle něj je, že není spjat s žádnou kauzou.

ODS vybírala z několika jmen, mezi nimiž byli například bývalý hokejový brankář Petr Bříza, hudebník Jan Kalousek nebo náměstek primátora Rudolf Blažek.

Strana původně oznámila, že kandidáta oznámí do 29. září, což je pouze dva týdny před volbami, i Nečas se vyjádřil v tom smyslu, že by bylo dobré, kdyby to bylo dříve.

Šťastný chtěl v žertu políbit Nečase

Kandidát na primátora si také podal přihlášku do strany, ačkoliv členství nebylo podmínkou kandidatury. "Byla to má akce," uvedl.

Předseda pražské organizace strany Boris Šťastný odmítl, že by mezi ním a vedení ODS panovaly rozpory. "Válečná sekyra je uměle vytvořená chiméra. Nevím, jestli se nemáme políbit, abychom dokázali, že to tak není,"řekl Šťastný a naklonil se v žertu k Nečasovi.

Šéf ODS se jen usmál a připustil, že někteří jeho pražští spolupracovníci jsou mu bližší než jiní. "Mí pražané mi rozumějí," použil citát klasika.

Vizitka Bohuslava Svobody

Narodil se 8. února 1944 v Praze. V roce 1967 úspěšně dokončil Lékařskou fakultu hygienickou Univerzity Karlovy v Praze. Svou lékařskou praxi zahájil v Příbrami, ale po dvou letech se vrátil do Prahy na Gynekologicko-porodnickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde působí dodnes.

V roce 1990 byl v konkurzu vybrán za přednostu kliniky, ve funkci setrvává po dvacet let. Po revoluci zastával funkci proděkana na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1996 se ucházel i o post děkana, ale neúspěšně. Na post šéfa fakulty si musel počkat až do roku 2003, odkdy stál v čele fakulty do roku 2010. Po skončení svého druhého volebního období se opět ujal funkce proděkana.

Od roku 1992 stál v čele České lékařské komory, byl vůbec prvním prezidentem této uznávané instituce. V roce 1998 ho ve funkci nahradil David Rath (ČSSD).

Jeho prvním významným politickým angažmá byla kandidatura do Senátu v roce 1998. Jako nestraník se ucházel o hlasy voličů na Liberecku z kandidátky tehdejší Čtyřkoalice tvořené lidovci, Unií svobody, Demokratickou unií a Občanskou demokratickou aliancí. Nepostoupil však ani do druhého kola, vítězně z voleb vyšel nynější šéf Senátu Přemysl Sobotka.

Politologové spekulovali, že ODS žádné jméno po ruce nemá. O tom svědčí i to, že jako kandidáta vybrala nestraníka, ačkoliv dříve se podobným praktikám bránila. [celá zpráva]

Pražská organizace strany ve sněmovních volbách propadla. Ve městě ji porazila TOP 09 a její zástupce se na kongresu ODS nedostal ani do vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám