Hlavní obsah

Opilý Moldavan zraněný při pádu ze svatého Václava za léčbu neplatí

Právo, Novinky, Václav Lang, Monika Ginterová
Praha

Do motolské nemocnice byl na jaře převezen Moldavan, který v opilosti spadl ze sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze. Podrobil se řadě nákladných ošetření a jeho pobyt v nemocnici tak přišel na 129 tisíc korun. Muž však nebyl pojištěný a k zaplacení částky se nemá. Podobných případů jsou v Čechách ročně stovky.

Článek

Letos v dubnu museli policisté zasahovat na Václavském náměstí, a to když se alkoholem posilněný Moldavan uvelebil na soše svatého Václava. Cizince zachytily bezpečnostní kamery a vzápětí na místo dorazili hasiči a policisté. Ti přiměli Moldavana slézt, ovšem opilý výtržník špatně došlápl a z více jak dvanáctimetrové sochy se zřítil.

Ihned poté byl převezen do motolské nemocnice. „Muž utrpěl při pádu vážné zlomeniny horních i dolních končetin, včetně zlomeniny stehenní kosti,“ řekla Novinkám mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Eva Jurinová.

Cizinec podstoupil několik základních operací ke stabilizování zdravotního stavu, a přestože potřeboval další péči, podepsal revers. Posléze se ukázalo, že muž nebyl pojištěný. „Cena léčby se vyšplhala na 129 tisíc korun. Dosud z toho nezaplatil ani korunu,“ podotkla Jurinová a dodala, že v případě neuhrazení částky se věc bude řešit právní cestou.

„Dlužníka opakovaně upomeneme, ale upomínka se většinou vrací jako nedoručitelná. Pak ho žalujeme. Exekuce však bývá minimálně úspěšná,“ popsala průběh takových situací.

Cizinci za sebou nechávají miliónové dluhy, vymáhání se nedaří

Za loňský rok se podle statistik dluhy cizinců, kteří byli bez pojištění ošetřeni v ČR, vyšplhaly až do výše 44,5 miliónů korun. „Jsme povinni poskytnout pacientovi neodkladnou péči, a to, že není pojištěn, není důvod k odmítnutí,“ řekla Jurinová.

„Často se stává, že cizinec je sice komerčně pojištěn, ale zjistí-li se přítomnost alkoholu, pojišťovna léčbu stejně neproplatí,“ uvedla mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

„Pokud cizinec nezaplatí, v některých případech spolupracujeme s cizineckou policií. Když je dotyčný nalezen nebo si sám přijde prodloužit povolení k pobytu, je na něm dlužná částka dále vymáhána,“ dodala. Je-li však cizinec v Čechách ilegálně, je šance na jakýkoli úspěch nulová.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se zase obrací o pomoc na společnost, která se zaměřuje na vymáhání dluhu v zahraničí. „Jedná se jak o částky za ambulantní ošetření, tak i za hospitalizace,“ uvedla Zuzana Krautová z VFN.

Naopak Češi, kteří cestují do zahraničí, si už zvykli na to, že ačkoli jsou pojištění, stejně musí většinou za své ošetření zaplatit v hotovosti a pak se domáhat částky u pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám