Hlavní obsah

Bruna a Telecký o doktoráty z Plzně nepřijdou

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vedení Západočeské univerzity v Plzni už má jasno o tom, kdo z devíti podezřelých držitelů titulu PhD. o svůj velký doktorát nepřijde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Telecký

Článek

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje mohou být klidní advokát Eduard Bruna, další advokát Ondřej David a také někdejší šéf akademického senátu plzeňské právnické fakulty Daniel Telecký.

Všem třem vytýkala univerzita ve správním řízení především chybějící práce v databázi fakulty a také nedostatečnou publikační činnost.

Oba nedostatky už ale zmíněná trojice odstranila – svou dřívější publikační činnost doložili, a tedy prokázali a chybějící práce odevzdali. Takže podle zdroje Práva rektorát univerzity v nejbližších dnech oficiálně správní řízení s nimi zastaví a bude je o tom písemně informovat.

„Díky za dobrou, nikoli neočekávanou zprávu. Věděl jsem to od začátku,“ reagoval v pondělí na zjištění Práva Telecký.

Přišel o klienty

Přestože by měl být spokojen, jde podle něj o smutnou událost. „Mám totiž pořád trochu problém. Měl jsem původně hodně klientů, ale přišel jsem o ně, takže mě celá ta kauza pracovně samozřejmě poškodila,“ podotkl Telecký.

Právě jeho před časem nové vedení fakulty označilo za jednoho ze tří strůjců a hlavních viníků skandálu na plzeňských právech.

Společně s Teleckým viní z těchto chyb současní šéfové fakulty také její někdejší děkany Milana Kindla a Jaroslava Zachariáše.

Jestli nyní Telecký chystá vůči fakultě nějaké právní kroky, to zatím odmítl sdělit. „Na to je dost času,“ doplnil.

Titul PhD. zůstane i Ondřeji Davidovi, někdejšímu majiteli soukromé vysoké školy v Karlových Varech a zároveň společníkovi v advokátní kanceláři Milana Kindla.

David v pondělí nebyl k zastižení. Podle Teleckého by ale neměl s odebráním titulu problém, protože prý vlastní ještě PhD. z univerzity v Mnichově.

Také advokát Bruna, známý úspěšnou obhajobou někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, nebral včera telefon.

U ostatních řízení pokračuje

U zbylých šesti podezřelých správní řízení podle informací Práva ještě dál běží. Patří mezi ně někdejší náměstek policejního prezidenta Jan Brázda, u něj chce prý vedení univerzity počkat až na to, jak dopadne správní řízení o odebrání jeho titulu Mgr.

U dalšího Kindlova kolegy z advokátní kanceláře a někdejšího pedagoga z právnické fakulty Jana Suchého vedení univerzity stále postrádá důkaz jeho publikační činnosti, která je nutná pro získání titulu PhD. Suchý údajně tvrdí, že často a hodně publikoval v zahraničí, prý k tomu ale dosud nedodal podklady.

S označením PhD. se podle zdroje Práva mohou rozloučit dva absolventi z Arménie, nedoložili prý totiž stejně jako Suchý žádnou publikační činnost.

U dalšího z podezřelých držitelů velkého doktorátu, bývalého proděkana Ivana Tomažiče, stále čeká vedení univerzity na jeho spis, který má prý ještě u sebe protikorupční policie. Ta v minulosti řešila jeho plagiátorství, ale kvůli promlčení případ odložila. Ovšem právě kvůli plagiátorství může Tomažič o titul PhD. přijít.

Jasný není ani osud titulu posledního z devítky podezřelých, rovněž někdejšího pedagoga fakulty Jana Kavky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám