Hlavní obsah

Ministr školství po auditu odvolal ředitele fondů EU Vitulu

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, map, dan

Ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal vrchního ředitele pro čerpání evropských fondů Jana Vitulu (TOP 09). Důvodem odvolání Vituly má být podle informací Práva špatný výsledek skončeného auditu čerpání těchto prostředků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš

Článek

Vitulu, který v této funkci působil skoro tři roky, nahradí Jaroslav Kuba. Ministr zatím nechtěl personální změny komentovat, podrobnosti prý sdělí v úterý na tiskové konferenci. Podle kritiků by mohlo propouštění úředníků ohrozit čerpání evropských fondů.

"Špatné výsledky personálního auditu," odpověděl Vitula, který je zároveň šéfem jihomoravské TOP 09, na otázku, proč byl odvolán. Konkrétní výsledky auditu prý ale také neviděl.

Ministr přistoupil k prověrce v sekci pro čerpání evropských fondů proto, že podle něj tento odbor nepracoval efektivně.

Kalousek: Dobeš na sebe bere odpovědnost za fondy

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek se obává, aby Vitulův odchod nezastavil čerpání peněz z evropských fondů, koaliční potyčku kvůli tomu nepředpokládá.

„Beru to jako jednoznačnou vůli pana ministra mít pocit, že penězi z evropských fondů vládne on. Je to jeho právo, ministerstvo je monokratický orgán. Není to důvod ke koaliční rozmíšce, ale pan ministr tímto krokem bere na sebe plnou odpovědnost za to, že se nezbrzdí čerpání z evropských fondů,“ řekl Právu Kalousek.

Na protest proti odvolání Vituly podávají podle informací Práva výpověď ředitelé v úseku evropských fondů a zároveň i někteří zaměstnanci.

Už dříve Dobeš avizoval, že propustí až 30 procent úředníků, kteří měli čerpání peněz na starosti. K propuštění přistoupil i z úsporných důvodů.

Vitula působí na ministerstvu od dob ex-ministra Ondřeje Lišky (Strana zelených). Byl kandidátem TOP 09 na ministra školství. Jeho odvolání může znamenat velmi vážný konflikt mezi VV a TOP 09 v koalici.

Ministerstvo školství spravuje v rámci svých dvou operačních programů 130 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám