Hlavní obsah

Na developery v Praze si po zelených a TOP 09 hodlá vyšlápnout i ČSSD

Novinky, Jiří Mach
Praha

Stejně jako TOP 09 nebo Strana zelených i soc. dem. nesouhlasí se stavebním rozmachem v hlavním městě Praze, jemuž mnohdy podlehly rozsáhlé plochy zeleně. Obyvatele Prahy chtějí Pražany oslovit mimo jiné i revizí územního plánu schváleného vedením magistrátu v režii ODS. Mimo to chce ČSSD zprůhlednit konkurzy, podpořit hromadnou dopravu nebo zavést institut zdravotnického ombudsmana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier ml.

Článek

„Byli jsme za poslední roky svědky značného úbytku zelených ploch na úkor kancelářských a developerských,“ vysvětlil kandidát na zastupitele  Miroslav Poche, proč by měl být územní plán změněn.Podle něj je třeba územní plán schvalovat citlivěji po konzultacích s aktivisty a občanskými sdruženími.

Především by ČSSD chtěla zvrátit stavitelský záměr týkající se Masarykova a Nákladového nádraží, Trojmezí, zrušit demolici stadionu fotbalového klubu Bohemians ve Vršovicích nebo stadionu Strahov, který by měly nahradit bytové domy.

Zástavby v daných lokalitách jsou také hlavními body kritiky nesoucí se na hlavy radních z ODS. Proti zástavbě rozsáhlé plochy Trojmezí dlouhodobě protestuje řada občanských sdružení, pod petici za zachování se podepsalo přes 13 tisíc občanů. Kvůli demolici stadionu Bohemians dokonce vznikla protestní strana tvořená příznivci fotbalových klubů Bohemians a Slávie. Tváří strany Desítka pro domácí je moderátor a herec Vladimír Čech.

O zachování zelených ploch a zamezení další rozsáhlé výstavby ve prospěch životního prostředí mluvil také minulý týden šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. [celá zpráva]

Soc. dem. hodlá také podpořit výstavby nových cyklostezek, které se mají opět stavět „na úkor megalomanských projektů“.

Proti korupci

„Více slušnosti a méně chamtivosti, méně korupce, nekorektního jednání. Jsme přesvědčeni, že by se mělo na radnici rozhodovat ve prospěch Pražanů, nikoli jiných vlivů,“ vyjmenoval na tiskové konferenci hlavní hesla kampaně soc. dem. kandidát ČSSD Jiří Dienstbier ml.

Pro zprůhlednění výběrových řízení chce zavést ČSSD na internetu dostupný tzv. rodný list, kde by měly být k vidění všechny podrobnosti k veřejným zakázkám, což by mělo vyvinout tlak na efektivitu i cenu zakázek. Snížit by se tak měl i prostor pro manipulaci se zakázkami.

Protikorupční strategie jsou pilíři programů i dalších politických stran, které se vymezují proti současnému vedení magistrátu.

Za metro D a zdravotnický ombudsman

Jedním z hlavních témat kampaně ČSSD bude podpora veřejné dopravy. Podle dalšího kandidáta do zastupitelstva Karla Březiny právě veřejná doprava omezuje tvoření kolon na silnicích, proto by se například nemělo zvyšovat předplatné jízdné. Městská doprava by pak měla být ekologická, čistá a bezbariérová, sliboval Březina.

Podle něj městu nyní nejvíce chybí trasa D v jihovýchodní části, její výstavbu by chtěla ČSSD uspíšit, problémy s parkováním by pak strana řešila výstavbou nízkonákladových parkovacích domů. „Nechceme snižovat rychlost na komunikacích, chceme stavět protihlukové stěny,“ dodal k dopravním prioritám Březina.

Další kandidátka do zastupitelstva Lenka Arnoštová pak zdůraznila, že Praha nemůže být jen pro bohaté a zdravé. Ráda by v budoucnu zajistila dostupnost a kvalitu zdravotní péče, navýšit by se podle ní měl zejména počet stomatologických ordinací. Zřídit by chtěla také institut „zdravotnického ombudsmana“. „Lidé by měli kde podat stížnost, kde se dovolat pomoci, přijímal by od lidí také reflexe legislativních návrhů, Praha totiž může podávat návrhy zákonů,“ vysvětlila Arnoštová.

Reklama

Výběr článků

Načítám