Hlavní obsah

Kandidátem ODS na primátora Prahy bude zřejmě Svoboda

Praha
Aktualizováno

Kandidátem ODS na pražského primátora bude podle zdroje ČTK exprezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda. Oficiálně pražská ODS představí kandidáta v úterý po jednání své regionální rady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lékař Bohuslav Sobota

Článek

O Svobodovi coby lídrovi pražské ODS do komunálních voleb se již dlouho spekuluje. Původně ODS se svým novým předsedou Borisem Šťastným ohlásila, že svého kandidáta představí až 29. září, tedy téměř jen dva týdny před volbami. Proti tomu se ale postavil kromě jiných i šéf strany Petr Nečas.

Váhání občanských demokratů s představením svého kandidáta na primátora vysvětlovali politologové tím, že žádnou tvář k dispozici neměla.

Svobodu dodala ODS na kandidátku takřka na poslední chvíli, stejně tak i další nové tváře jako hudebníka Jana Kalouska nebo hokejistu Petra Břízu.

ODS čeká podle všeho tuhý boj o zachování svého významného postavení v hlavním městě. Rada magistrátu se například sestává pouze z občanských demokratů.

Hlavní soupeř je TOP 09

Pražská ODS ale utrpěla v květnových volbách do Sněmovny citelné ztráty, kdy ji porazila konkurenční TOP 09. Ta bude ODS hlavním sokem i v podzimních volbách, podle průzkumů její preference stoupají na úkor občanských demokratů a objevují se i další silní konkurenti. Pražská ODS se totiž podle politologů stala pod vedením Pavla Béma symbolem prohnilosti.

Bojovat o zachování alespoň části kdysi takřka nekritické přízně Pražanů bude Svoboda hlavně s lídrem TOP 09 bankéřem Zdeňkem Tůmou. Vysoký potenciál ale představuje podle průzkumů také lídr Věcí veřejných Markéta Reedová.

Za ČSSD se bude o funkci primátora ucházet Jiří Dienstbier ml., jehož jméno také představuje na politickém kolbišti těžkou váhu. Koalice Strany zelených a Evropských demokratů si do čela kampaně postavila Pavlu Kolínskou (SZ) a Jiřího Witzanyho (ED).

Reklama

Výběr článků

Načítám