Hlavní obsah

Kandidáti do Senátu: zahradní architektka i výzkumník NASA

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi kandidáty v senátních volbách je sice řada senátorů, poslanců, starostů či lékařů, ale najde se i výzkumník NASA či Pretty Woman ČR. Na seznamech, které vyvěsil Český statistický úřad na stránkách www.volby.cz, je možné zjistit, jaké povolání uvedly bývalé poslankyně Lucie Talmanová, Michaela Šojdrová a Olga Zubová, které spolu soupeří o senátorské křeslo v Kutné Hoře.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

Článek

Bývalá místopředsedkyně Sněmovny a manželka Mirka Topolánka Talmanová vystudovala chemickou VŠ a čtyři roky dělala laborantku. V kolonce uvedla „chemik“.

„Celý život se cítím více chemikem než politikem a chci se k chemii vrátit,“ uvedla Talmanová, která posledních 16 let strávila v politice za ODS a nyní je na mateřské dovolené.

Stejnou dobu se politikou živí i vystudovaná zahradní architektka Šojdrová, která stejně jako její sokyně u původního zaměstnání vydržela čtyři roky. „Kdybych tam měla uvést současné zaměstnání, tak bych tam napsala poradkyně ústřední školní inspektorky,“ řekla Právu šéfka lidovců Šojdrová.

Zubová se podle svých slov cítí nejvíce vytížena funkcí předsedkyně Demokratické strany zelených, a proto ji uvedla i na kandidátce. „Ta mě neživí, ale věnuji se tomu nejvíce. Jinak jsem podnikatelka a mám s mužem v Kutné Hoře galerii,“ uvedla Zubová.

Originálním povoláním se může pochlubit finanční poradkyně Eva Svobodová, která kandiduje v Praze ze zemanovce. Do kolonky povolání napsala Pretty Woman ČR. Svobodová se na svém webu svěřuje, že v roce 2009 vyhrála soutěž o nejšarmantnější ženu republiky, i to, že má ráda silné motocykly Harley-Davidson.

Mezi netradičními zápisy je i výzkumník NASA. Vilém Mikula, který kandiduje v Táboře za ČSNS a pracuje jako badatel nanotechnologií pro americký vesmírný úřad, se do povědomí veřejnosti dostal již v roce 2008, kdy vybízel senátory, aby ho navrhli na Hrad.

Mezi kandidáty je i Tomáš Czernin, kandidát TOP 09 v Jičíně. Stejně jako předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si Czernin zapsal povolání lesník.

Reklama

Výběr článků

Načítám