Hlavní obsah

Na platy soudců nemáme peníze, prohlásil ministr Pospíšil

Právo, Radim Vaculík

Ministerstvo spravedlnosti nemá peníze na platy soudců, které se jim mají pátečním rozhodnutím Ústavního soudu (ÚS) vrátit od konce září o čtyři procenta na původní úroveň z loňského roku. Právu to v pátek řekl ministr Jiří Pospíšil (ODS), podle kterého s tím nepočítá rozpočet jeho resortu ani na letošní, ani na příští rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

„Budeme to muset řešit s ministrem financí i na úrovni vlády, protože nám bohužel budou chybět stovky miliónů korun,“ uvedl Pospíšil.

Nechce prý kvůli opětovnému čtyřprocentnímu navýšení platů soudců sahat na peníze ostatních zaměstnanců soudů. „Bylo by to nespravedlivé,“ podotkl Pospíšil, kterému se nález ústavních soudců nelíbí, ale musí jej respektovat. Jen letos by mohlo ministerstvu chybět na platy soudců 40 miliónů korun.

Má prý podobný názor jako prezident Václav Klaus, podle kterého Ústavní soud svým nálezem rozdělil občany na dvě kategorie – soudce a ty ostatní. [celá zpráva]

„Osobně se domnívám, že v tuto chvíli, kdy se solidárně snižují platy všem zaměstnancům veřejného sektoru, tak není podle mě důvod, proč by nemohlo dojít ke snížení platů i soudcům,“ míní ministr.

„Ve snižování platů soudců o čtyři procenta nevidím žádný zásah do nezávislosti. Soudci nemá nikdo říkat, jak rozhoduje, ale pokud se mu sníží plat a snižuje se všem ostatním zaměstnancům, pak to nevidím jako formu zásahu do nezávislosti v rozhodování,“ poznamenal.

Zpětně peníze asi nedostanou

Naopak s povděkem přivítal páteční verdikt ÚS prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. „Jsme rádi, že se Ústavní soud přidržel své dosavadní argumentace a praxe,“ podotkl.

V očekávání jsou také státní zástupci, kteří si rovněž na čtyřprocentní snížení u ÚS stěžovali. „Nás se toto rozhodnutí nedotýká, my máme stále o čtyři procenta sníženy platy, ale leží tam i naše žaloby, o kterých zatím nebylo rozhodnuto,“ řekla Právu šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová. „Byli bychom samozřejmě rádi, pokud by takto bylo rozhodnuto i pro nás,“ dodala.

Odborná veřejnost však zatím nemá jasno v tom, jestli mají soudci nárok i na zpětné navýšení platu za uplynulé měsíce letošního roku. Ústavní soud v této věci odmítl naznačit, zda ano či ne. Ministr věří ve druhou variantu, jinak by musel najít v rozpočtu další desítky miliónů korun.

„Doufám, že nikoli, ale jak jsem se s ústavními soudci bavil už dříve, nikdo nikdy neříkal, že kdyby bylo takto rozhodnuto, že by se peníze měly vracet i zpětně,“ doplnil Pospíšil.

Stejný názor má i Lichovník, podle kterého by soudcům zřejmě nepomohly ani následné žaloby na vrácení části platů za prvních devět měsíců letošního roku.

„Vzhledem k tomu, že ÚS zrušil ten zákon až k 30. září letošního roku, tak se domnívám, že nemáme nárok na to, abychom dostali peníze za předchozí měsíce. Můj osobní výklad je takový, že nám náleží jen platy za poslední tři měsíce, a nejsem si jist, jestli by se to dalo vyžalovat,“ myslí si Lichovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám