Hlavní obsah

Tůma: Nejvíc mi vadí schvalování velkých zakázek na poslední chvíli

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma v rozhovoru pro Právo řekl, že mu v Praze nyní nejvíce vadí schvalování velkých zakázek na poslední chvíli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Tůma má podle průzkumů výrazné šance stát se po volbách primátorem hlavního města Prahy.

Článek

Jaký je podle vás v Praze největší problém?

To, že se na poslední chvíli schvalují velké zakázky. Nechávám stranou, zda jsou přemrštěné, ale považuji za nekorektní, že jsou dva měsíce před uplynutím mandátu schvalovány zakázky v řádech stovek miliónů a poběží další čtyři roky.

Také není striktně dodržován zákon o zadávání veřejných zakázek. Byl bych rád, kdyby se na některé podíval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud uspějeme, tak si nejdříve udělám obrázek o hospodaření Prahy. Mám obavy, že část dluhu vytlačovala radnice do příspěvkových organizací jako je Dopravní podnik, kde podle mého zadlužení narůstá.

Půjdete cestou padni komu padni, i když zjistíte, že průšvihy dělali vaši koaliční partneři, v tomto případě ODS?

To říkají všichni politici a já to říkám taky. Není důvod, proč mi to nevěřit. V tom jsem věrohodný. Jedna věc je to prošetřit, druhá nastavit interní procesy, aby k tomu už nemohlo dojít a aby veřejnost měla pocit, že je vše transparentní. Základní předpoklad je, že dostaneme dostatečnou podporu a pak budeme mít i sílu prosadit, co chceme.

Máte favority, s kým jít do koalice?

Nebudu komentovat koaliční vyjednávání, nevím jak volby dopadnou. Už sněmovní volby ukázaly, že vznikla koalice, kterou nikdo nečekal. Kdybych se vymezil vůči ostatním stranám, tak by to znamenalo, že kandidujeme na nejsilnější stranu v opozici. Ke každé máme výhrady a ony k nám, ale po volbách bude potřeba dát nějakou koalici dohromady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám