Hlavní obsah

Každý má právo na změnu názoru, hájí John bývalého extremistu

Právo, Novinky, jim, jov
Aktualizováno

Předseda Věcí veřejných Radek John nemá s členstvím lídra své strany pro komunální volby na Sokolovsku v extrémistické organizaci Národní strana žádný problém. Podle něj má s výjimkou komunistů každý právo vyzrát. Členství u komunistické strany je ale podle stanov VV nepřípustné a v tomto ohledu bude strana přísná.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf VV Radek John

Článek

„Odkázal bych na repliku bývalého premiéra Miloše Zemana: ‚Jen idiot nemění své názory‘,“ citoval John bývalého šéfa vlády, který si zase úsloví půjčil od Winstona Churchilla.

„Pokud se někdo rozhodne, že jeho cesta vede jinudy než přes Dělnickou stranu, tak na to má právo,“ vysvětlil své stanovisko John.

Nehodlá tedy proškrtávat kandidátky ani měnit směrnice Věcí veřejných, které zapovídají členství u VV pouze bývalým členům komunistické strany. Za stranu přitom byli do Sněmovny zvoleni alespoň dva poslanci, kteří byli v KSČ - Stanislav Huml a Jiří Štětina.

„Právo vyzrát má každý s výjimkou komunistů - tam jsme striktní,“ dodal John.

Věci veřejné v tiskové zprávě uvádějí, že Ladislav Paštéka, který stojí v čele kandidátky v Chodově na Sokolovsku není extremistou. Do Národní strany podle vyjádření VV vstoupil v roce 2009, tedy ve stejném roce, kdy se NS rozpadla.

„Podle mých informací dokonce chystá Ladislav Paštéka setkání se zástupci romské komunity,“dodal k tomu John.

Velmi mě zaujal sociální program VV, který je nekompromisní k těm, kteří zneužívají sociální systém.

Paštéka se navíc ohradil, že jeho výrok „Ať si každý zkusí porovnat programy obou stran a zjistí, že je to skoro to samé. Je třeba se ale na ty věci dívat bez zášti“ byl vytržen z kontextu. Nechtěl tím prý říci, že by oba programy byly totožné.

Foto: Martin Polák, Právo

U vjezdu do Chodova je na jednom z domů umístěn obří billboard s podobiznou místního lídra VV Ladislava Paštéky.

„Naopak, velmi mě zaujal sociální program VV, který je nekompromisní k těm, kteří zneužívají sociální systém, ale zároveň dostatečně citlivý k těm, kteří se do potíží dostali ne vlastní vinou a mají snahu se z nich vymanit,“ doplnil Paštéka.

Sobotka: Stáhněte jej z kandidátky

V souvislosti s Paštékovou kandidaturou vyzval v pátek úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Věci veřejné, aby Paštéku stáhly z kandidátky. „Chtěl bych požádat majitele strany VV pana Víta Bártu, aby se zasadil o to, aby prostřednictvím strany VV nepronikali do veřejného života lidé, kteří byli aktivní v extrémistických skupinách a v extrémistických hnutích,“ prohlásil Sobotka na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Podle lídra soc. dem. přebírají VV odpovědnost za tuto nominaci. „Strana VV by se s touto odpovědností měla vyrovnat a pana Paštéku by měla okamžitě z kandidátky stáhnout,“ konstatoval Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám