Hlavní obsah

Lídrem VV na Sokolovsku je bývalý člen Národní strany

Právo, Rudolf Voleman
Chodov

Lídrem Věcí veřejných v Chodově na Sokolovsku, který je s patnácti tisíci obyvateli pátým největším městem v Karlovarském kraji, je pro říjnové komunální volby někdejší aktivní člen extremistické ultrapravicové Národní strany (NS) 37letý Ladislav Paštéka.

Foto: Martin Polák, Právo

U vjezdu do Chodova je na jednom z domů umístěn obří billboard s podobiznou místního lídra VV Ladislava Paštéky.

Článek

Národní strana se nikdy netajila svými odsuzujícími stanovisky například k národnostním menšinám, imigrantům nebo homosexuálům. Místním funkcionářům Véčkařů politická minulost u extremistů jejich kolegy z čela chodovské kandidátky ale nikterak nevadí.

„Vím, že nebyl v KSČM,“ komentovala karlovarská poslankyně Jana Suchá, která je lídrem Véčkařů v kraji. „Jinak naše stanovy politickou minulost členů neřeší. Paštéka je řádný člen Věcí veřejných a normálně u nás funguje,“ dodala Suchá.

Byl i členem Národní gardy

Paštéka přitom nebyl pouze řadovým členem Národní strany, ale aktivně se podílel na její činnosti. V loňském roce dokonce kandidoval na 20. místě v evropských volbách na kandidátce, kterou vedla předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová.

Přímo na Karlovarsku byl Paštéka členem takzvané Národní gardy, které hlídkovaly v karlovarské čtvrti Drahovice. Prezentovali tehdy postavení hlídek Národních gard jako snahu o udržení klidu ve městě, ale vyvolali spíše národnostní napětí.

„Já nevím, jestli tehdy u něčeho byl,“ komentovala Suchá. „Nemohu znát minulost každého našeho člena,“ pokračovala Suchá. „U nás nic neporušil, takže nevidím důvod měnit v Chodově naši kandidátku,“ dodala.

Paštéka: NS nebyla extremistická

Politickou minulost Paštéky nechtěl hodnotit ani lídr kandidátky karlovarských Véčkařů Tibor Minca. „Já na to názor nemám. Viděl jsme se s ním dvakrát a nemohu ho soudit. Nevím, jestli je pravda, že byl v Národní straně, takže to teď neřeším,“ dodal.

Paštéka nepovažuje ani dnes Národní stranu za ultrapravicovou a extremistickou stranu. „Národní strana ultrapravicovou a extremistickou stranou nebyla,“ řekl včera Právu s tím, že Národní strana už nefunguje od minulého podzimu. „Členové odešli a strana skončila,“ uvedl. Na dotaz, zda-li změnil některé názory s přechodem k Véčkařům, uvedl, že to nebylo potřeba. „Ať si každý zkusí porovnat programy obou stran a zjistí, že je to skoro to samé. Je třeba se ale na ty věci dívat bez zášti,“ uvedl Paštéka.

„Je děsné, že je něco takového vůbec možné. Na tom příkladu je pěkně vidět, jak Věci veřejné vybírají své zástupce na kandidátky,“ reagoval na Paštékovu kandidaturu předseda Romského občanského sdružení v Karlových Varech Ladislav Bílý.

Starosta Chodova Josef Hora (Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí) nechtěl kandidaturu bývalého člena Národní strany Paštéky za Véčkaře komentovat. „Nebylo by korektní, kdybych veřejně říkal, co si myslím o lídru kandidátky jiné strany v komunálních volbách,“ uvedl Hora. „Vím, že byl v Národní straně. Několikrát tady tehdy u mě byl i s kolegy a snažil se obhajovat své postoje. Bylo by dobře, abych nejenom já, ale i jiní věděli, kdo je skutečně v čele kandidátky Věcí veřejných,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám