Hlavní obsah

Telička má radit Bártovi a pracuje pro uhlobarona Bakalu, střet zájmů popírá

Právo, Jiří Novotný

Poradcem ministra dopravy Víta Bárty (Věci veřejné) se s největší pravděpodobností stane bývalý eurokomisař Pavel Telička. Ten přitom vylučuje, že by se mohlo jednat o střet zájmů, přestože je ředitelem těžební společnosti NWR, která patří do skupiny RPG Industries Zdeňka Bakaly, a spolumajitelem firmy BXL Consulting, která pro tohoto uhlobarona pracuje.

Foto: Jakub Peršín, Právo

Pavel Telička

Článek

Na otázku Práva, zda už Telička začal svou novou funkci vykonávat, odpověděl ve čtvrtek mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka: „Ano, Telička má skutečně pracovat na našem ministerstvu, dolaďují se však ještě některé otázky, například odměňování.“

Jak mluvčí upřesnil, Telička bude plnit úlohu Bártova konzultanta v agendě týkající se Evropské unie. Pro tuto roli má jako bývalý úspěšný eurokomisař bohaté zkušenosti.

„Bárta se na mne v této věci skutečně obrátil. Poskytoval jsem totiž ministerstvu dopravy poradenské služby už v době, kdy ČR předsedala EU. Ty bych ale nyní poskytoval ještě s několika dalšími lidmi z firmy BXL Consulting, kterou spoluvlastním,“ řekl Právu Telička.

Současně ovšem bude Telička působit i jako člen expertního týmu ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (Věci veřejné).

Je tam jasný střet zájmů, tvrdí předseda Sdružení nájemníků

„Telička často přímo vystupuje za realitní společnost RPG Byty, která pracuje pro podnikatelskou skupinu Bakaly. Například v roce 2005 byl také najat, aby vyřešil v Evropské komisi problémy se stížností Penty na nedovolenou podporu při prodeji OKD,“ připomíná Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků Byty OKD.

Bakala významně podniká i v oblasti dopravy a nájemního bydlení (RPG Byty vlastní 44 000 bytů OKD). A Telička se stává poradcem právě na ministerstvech, která mají tyto oblasti ve své kompetenci. „Jelikož má Telička zároveň majetkový zájem na prosperitě Bakalovy skupiny, jedná se o jasný střet zájmů,“ tvrdí Macháček.

Telička ovšem něco podobného ostře odmítá. Na dotaz, zda by skutečně nemohlo dojít ke střetu zájmů, odpověděl: „Určitě ne, radit přece budu jen v otázkách EU. A kdybych dospěl k závěru, že střet zájmů přece jen hrozí, spolupráci s ministerstvem dopravy bych ze dne na den ukončil.“

Reklama

Související témata:

Související články

Policie našla ztracenou podlahu z Bakalovy vily

Policie na Klatovsku zřejmě objevila část materiálu odcizeného před dvěma roky ze stavby domu podnikatele Bakaly v Modravě. Jedná se o vzácnou dřevěnou podlahu...

Výběr článků

Načítám