Hlavní obsah

Školství připraví jednodušší státní maturity, řekl Dobeš po schůzce s Klausem

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství připraví jednodušší a méně centralistickou podobu státních maturit, jejichž příprava vyšla už na více než miliardu korun a další stamilióny ještě spolkne. Ministr školství Josef Dobeš (VV) to ve čtvrtek řekl po hodinové schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš

Článek

Prezident se dlouhodobě staví proti jednotné státní maturitě.

„My jsme se bavili o státních maturitách a pan prezident říká, že ta byrokratická obludnost a ta centralizace je něco, s čím on nesouhlasí. To ale neznamená, že nesouhlasí s měřením nějakých standardů v tomto uzlovém bodě vzdělávání,“ řekl Dobeš.

S Klausem se prý plně shoduje v tom, že centrální pojetí a administrativní náročnost jsou velkým problémem plánu státních maturit, který ministr zdědil po svých předchůdcích. Prezident podle něj ale respektuje, že se vláda rozhodla projekt spustit.

Klaus při zahájení letošního školního roku znovuzavedení nové maturity kritizoval. Prohlásil, že ji považuje za „fatální, tragický omyl“. Nevěří prý, že úředníci ministerstva jsou chytřejší než ředitelé gymnázií. Premiéru Petru Nečasovi (ODS) se zase nelíbí, že otázky rozvezou do škol dodávky a nepočítá se s datovým přenosem.

"Prezidenta všichni prosí, aby Dobeše ohledně mateřinek přemluvil"

Prezident nesouhlasí ani s dalším nápadem, se kterým Dobeš nedávno přišel. Jako jednu z možností, jak lépe začlenit do vzdělávání děti ze sociálně vyloučených skupin, ministr navrhl povinný poslední rok v mateřské škole pro všechny děti. Proti se ale podle čtvrtečních HN postavil Nečas a nápad se příliš nezamlouvá ani TOP 09.

„Neshledal jsem se s pochopením prezidenta,“ řekl Dobeš. Klaus mu prý řekl, že ho všichni prosí, aby mu nápad vymluvil. „Ode mě je to návrh, který vznikl při cestě po severních Čechách. Je to otevřené téma. Není to nic daného. Velmi intenzívně vnímám tyto reakce a beru je poměrně vážně. Je to otevřené a dále o tom budeme jednat,“ uvedl Dobeš.

O platech učitelů se s prezidentem nebavil. „Je to zajímavé. Bavil jsem se s významným ekonomem, ale na platy nedošlo,“ podotkl Dobeš s tím, že prezident podporuje jeho snahu odbyrokratizovat úřad. „Úřad ministerstva školství se skládá nejenom ze samotného úřadu, ale i ze čtrnácti organizací zřizovaných ministerstvem a zde se oba shodujeme v tom, že to je silná byrokracie,“ zdůraznil Dobeš.

Klaus mu daroval dvě své knihy a text projevu, který pronese na americké Cornellově univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám