Hlavní obsah

Tůma chce dát po volbách prověřit zakázky pražského magistrátu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, jim

Bývalý šéf České národní banky, nynější kandidát na primátora Prahy za TOP 09, Zdeněk Tůma představil společně s šéfem strany Karlem Schwarzenbergem stěžejní body své podzimní kampaně. Tůma by chtěl v první řadě dát antimonopolnímu úřadu podnět k prošetření veřejných zakázek, které byly podle něj na první pohled v rozporu se zákonem.

Článek

Dalšími taháky by pak měly být jednotný parkovací systém a zachování zeleně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební tramvaj č 09, před ní Zdeněk Tůma s Karlem Schwarzebergem (oba TOP 09)

„To je ten správný muž pro Prahu,“ uvedl Schwarzenberg kandidáta TOP 09 na primátora Prahy ve čtvrtek na tiskové konferenci. Dodal, že jemu nejvíce vadí, jak se za současného vedení hlavního města vytrácejí zelená místa a jak magistrát obětuje celé plochy developerům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Tůma s Karlem Schwarzebergem ve volební tramvaji (oba TOP 09)

Tůma hodlá v první řadě zaúkolovat Úřad na ochranu hospodářské soutěže, aby prověřil veřejné zakázky zadané současným vedením. „Na první pohled v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek“ byla podle něj zadána zakázka na jednotný ekonomický systém, další pak v oblasti IT.

TOP 09 chce také v Praze zavést jednotný parkovací systém. Nelíbí se jí, že čtvrti, které nevybírají parkovné, jsou zahlcené na úkor těch, které parkovné vybírají. Automobily se tak podle nich vytlačují z jedné pražské části do druhé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg označil Zdeňka Tůmu za správného muže pro Prahu.

Předseda pražské organizace TOP 09 František Laudát ohlásil, že strana by ráda investovala do kampaně v Praze 15 miliónů korun, zatím má ale vyhrazeno jen deset. Podle Laudáta strana osloví další sponzory. Zatím neupřesnil, jak bude kampaň probíhat, prozradil jen, že na tramvajové lince číslo 9 bude jezdit tramvaj s jejich logem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Tůma má podle průzkumů výrazné šance stát se po volbách primátorem hlavního města Prahy.

"Praha nyní potřebuje především dobrý management a nikoli politikaření. Ke správě města budeme přistupovat s vědomím, že není naším soukromým vlastnictvím,“ prohlásil mimo jiné Tůma.

Developery si berou na mušku i zelení...

Svůj volební program pro Prahu ve čtvrtek představila také koalice Strany zelených s Evropskými demokraty zastoupená Petrou Kolínskou (SZ) a Jiřím Witzanym (ED). Například chtějí zřídit funkci hlavního městského architekta, který by dohlížel třeba na budoucí využití některých pražských nádraží, jejichž přestavba se plánuje.

Jedním z největších korupčních rizik v Praze je podle Zuzany Drhové (SZ), která vede kandidátku koalice v jednom ze sedmi volebních obvodů, spekulace s pozemky. Firmy si totiž nakupují pozemky sloužící například pro zemědělství nebo zeleň, a pak se pokouší prosadit změnu územního plánu, která by umožnila jejich zastavění.

"Je na čase, aby se omezila moc developerských firem a město s nimi sebevědoměji jednalo. Proto navrhujeme zřídit institut městského architekta, který funguje i v jiných evropských metropolích," uvedla Drhová.

Městský architekt by podle Drhové měl dohlížet mimo jiné na nové projekty výstavby, které se plánují například na bývalých železničních pozemcích nebo na Rohanském ostrově.

...a korupci také

V oblasti dopravy se chce koalice soustředit na podporu městské železnice, která by měla být součástí MHD. Domnívá se, že mnohá opatření, která mají zkvalitnit dopravu v metropoli, nemusejí být drahá. Podle ní by se navíc mělo tlačit více na developery, aby na různá opatření přispívali.

Koalice se chce nadále zabývat některými kauzami, na jejichž odhalení se její zástupci v minulých letech podíleli. Jde o kritizovaný projekt opencard, pronájem pražského Výstaviště nebo pronájem pražských památek bezpečnostní agentuře ABL a s tím související chystanou transformaci Pražské informační služby.

Reklama

Související články

Tůma chce zefektivnit hospodaření Prahy

Kandidáty do podzimních komunálních voleb v Praze za TOP 09 představil ve čtvrtek předseda strany Karel Schwarzenberg. Kandidátem na primátora a superlídrem...

Výběr článků

Načítám