Hlavní obsah

Přijdou mlhy, přeháňky i deště. Vyjasní se až v neděli

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v pátek a o víkendu bude v Česku deštivé a chladné. Vyskytnou se i mlhy. Částečně vyjasnit by se mělo až v neděli. Na Moravě a ve Slezsku poměrně vydatně prší, což by mohlo v horských oblastech Jeseníků a Beskyd vyhnat hladiny menších toků na první stupeň povodňové pohotovosti, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ní lze předpokládat v nejbližší době protrhávání oblačnosti, na východě ale budou dny deštivější a chladnější než v Čechách.

„Teploty se zatím drží tři stupně Celsia pod dlouhodobým průměrem - nynější počasí připomíná spíše konec září, ne-li začátek října. Postupně ale bude docházet k protrhávání oblačnosti. Až do neděle ale bude na Moravě a ve Slezsku chladněji a deštivěji než v Čechách,“ sdělila Novinkám Honsová.

Obloha byla od čtvrtečního rána převážně zatažená a na mnoha místech pršelo. Na východě padaly poměrně intenzivní srážky, které by mohly v krajním případě vést v horských oblastech ke zvednutí menších toků, vylití z břehů ale zatím hrozit nebude. Nejvyšší denní teploty se ve čtvrtek budou pohybovat mezi 16 až 22 stupni Celsia.

Na Moravě a ve Slezsku bude přibývat oblačnosti i během pátku, očekávají se i další deště s teplotami do 17 stupňů Celsia. Zato v Čechách bude oblačno až polojasno s jen ojedinělými srážkami, teploty mohou někde vystoupit až na 21 stupňů Celsia.

Během soboty už začnou deště na východě postupně polevovat, počítat lze ale ještě s přeháňkami. Po ránu se objeví mlhy, teploty se budou na celém území v průměru pohybovat mezi 12 a osmi stupni Celsia, přes den pak vystoupají k intervalu 16 až 20 stupňů.

V neděli by mělo být slunečno podstatně více, ačkoli se budou od rána vyskytovat četné mlhy. V Čechách bude polojasno až skoro jasno, mračna se přes den roztrhají také na Moravě a ve Slezsku a odpoledne by už měla být obloha polojasná. Teploty se v oblasti budou pohybovat kolem 18 stupňů, v Čechách mohou vystoupat až k letním 22 stupňům Celsia.

„Skoro jasno až polojasno s teplotami mezi 18 až 22 stupni bude i převážně během následujících dvou dnů, pak zase přijde hodně oblačnosti. Numerické modely napovídají, že počasí bude takto proměnlivé až do konce září,“ podotkla závěrem Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám