Hlavní obsah

Nemocnice Moravskoslezského kraje jsou ve ztrátě přes 100 miliónů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do ztráty 115 miliónů korun se za prvních šest měsíců letošního roku propadlo osm nemocnic Moravskoslezského kraje. Za stejné období loňského roku přitom nemocnice vykázaly takřka miliónový zisk. Kraj proto podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Karla Konečného (KSČM) vydal opatření, které mají zadlužení razantně snížit. Jsou mezi nimi například audity všech zdravotnických zařízeních.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výrazně zhoršený výsledek hospodaření vykázaly Nemocnice Karviná-Ráj, Slezská nemocnice v Opavě a Nemocnice ve Frýdku-Místku. Zavinilo to prý hlavně rozšíření poskytovaného spektra činností, změna metodiky účtování, nárůst osobních nákladů, poklesy tržeb od pojišťoven či snížení tržeb v lékárnách. Narostly i náklady, nejvíce v oblasti mezd. „Oproti loňsku je to o 135 miliónů korun, což je dáno mzdovým navýšením, které přišlo až v polovině loňského roku,“ uvedl Konečný.

Že by špatné hospodaření mohlo stát některého z ředitelů místo, Konečný odmítl. „V nejbližších dnech k žádným změnám nedojde, ale samozřejmě budeme na situace v konkrétních nemocnicích reagovat. Nejprve zanalyzujeme přístupy k opatřením, která jsou nastavena,“ poukázal.

Právě opatření, která vedení kraje pro jednotlivé nemocnice vydalo, by měla ztrátu krajských nemocnic pro letošní rok minimalizovat. „Jedná se o 11 bodů. Jsou zaměřené na efektivnost jednotlivých oddělení, úspory při nakupování přes elektronické aukce, vytíženost lékařů nebo správné vykazování zdravotnické péče. Jde zkrátka o celou řadu opatření,“ doplnil Konečný.

S jak velkou ztrátou na konci roku by vedení kraje bylo spokojen, neřekl. „Každá ztráta je špatná. A už dnes víme, že ztráta jen nemocnic v Karviné a Novém Jičíně se na konci roku bude pohybovat okolo 50 miliónů korun.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám