Hlavní obsah

Chřipka zatím nehrozí, lékaři ji čekají začátkem roku

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chřipková epidemie zatím České republice nehrozí, i když v některých západních zemích Evropy již vypukla a v Americe dokonce na ni zemřeli čtyři lidé. "Nikdo neví, kdy chřipková epidemie u nás vypukne. Očekáváme ji spíše v začátku příštího roku, ale nemusí to tak být," řekla doktorka Marie Otavová z národní referenční laboratoře v Praze.

Článek

"V současné době byl virus chřipky izolován v Praze a v Plzni, a to je vše. Nemocnost na horní cesty dýchací, s nimiž obyvatelé často chřipku zaměňují, je stejná jako v minulých letech v tomto období. V průměru v ČR dosahuje 1200 nemocných na sto tisíc obyvatel a epidemii počítáme od 2000 nemocných na sto tisíc obyvatel. Praha se k tomuto číslu nyní blíží," řekla Otavová.

Chřipka tradičně o vánočních svátcích nepostihuje tolik lidí jako v začátku nového roku. Je to tím, že po vánočních prázdninách se děti vrátí do školních kolektivů a chřipka se rychle šíří. Proto v minulosti v ČR téměř vždycky epidemie chřipky vypukly v polovině ledna nebo až začátkem února.

Otavová ale připustila, že letos to může být i dřív vzhledem k tomu, že chřipková epidemie propukla dřív i v západních státech, a turistickým ruchem se k nám může přenést.

Pandemie se čeká každý rok

Chřipková pandemie, tedy epidemie obrovského celosvětového rozsahu, se čeká každý rok. Česká republika podle slov hlavního hygienika Michaela Víta je na ni připravena. Vláda schválila národní plán pro případ ohrožení.

V takovém případě by samozřejmostí bylo očkování obyvatel, i když v prvních dnech by asi vakcína nebyla pro všechny, dále posílení lékařské služby první pomoci a zvýšená kapacita lůžek v nemocnicích. Zajištěno by bylo i dostatečné množství antivirových a vitaminových preparátů, a také spolupráce lékařů se školami.

V případě pandemie plán předpokládá, že by v ČR mohlo onemocnět chřipkou 2,5 až 4,5 miliónů obyvatel a náklady na léčbu by mohly dosáhnout až deseti miliard korun včetně nemocenské. Zatím ale nenasvědčuje nic tomu, že by letos pandemie přišla.

Každoročně v ČR na chřipku onemocní zhruba milión obyvatel a bezprostředně na ni zemře 50 až 60 osob. Počet úmrtí na komplikace, které chřipka může vyvolat, lze jen ztěží odhadovat, ale odborníci soudí, že je to zhruba tisíc starších osob za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám