Hlavní obsah

Nejste novinář a ten tón rychle změňte, okřikoval ve Sněmovně Filip Johna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se ve Sněmovně v úterý pohádali kvůli jedné z prvních novel, kterou začali v novém volebním období projednávat. Emoce vzbudila novela Věcí veřejných, která má napravit nedávno schválený protikorupční zákon prosazený na jaře, kvůli němuž údajně hrozí státu arbitráže. Podle Radka Johna (VV) se jedná o zmetek, který si bude muset opozice zaplatit. Na jeho důraznou řeč navázal neméně ostře Vojtěch Filip (KSČM) a doporučil mu velmi brzy změnit tón.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Sněmovna odsouhlasila v závěru minulého volebního období v rámci své protikorupční iniciativy, aby bylo zakázáno firmám s akciemi na doručitele ucházet se o veřejné zakázky. Předkladatelky novely Kristýna Kočí (VV) a Karolína Peake (VV) argumentovaly, že zákon byl spíchnut horkou jehlou, a jakmile vejde v platnost, budou hrozit Česku arbitráže a sankce ze strany EU.

Návrh novely ale vyvolal ze strany opozice narážky, jak vážně tedy Věci veřejné míní svůj slib boje s korupcí. Firmy s akciemi na doručitele totiž mají nejasnou vlastnickou strukturu, majitelem akcií je vždy osoba, která jimi momentálně disponuje.

„Já se jako ministr vnitra cítím být nepřímo vyzván. Zvu vás na tiskovou konferenci, která se uskuteční 14. září, kde představím přesný jízdní řád v horizontu týdnů, měsíců, roku,“ uvedl šéf Věcí veřejných John, načež hlas zvýšil: „Nestačím se divit, jak zvláštní druh je poslanec ČR. Když jsem já udělal nějaký paskvil, kočkopes, tak jsem se to snažil napravit. Vy jste udělali zmetek, za který hrozí arbitráže, sankce. Tím, že tu to vaše legislativní zmetkovno rozmazáváte, tak vám všechny peníze budou napočítány.“

Filip: Co je zmetek, ať určí Ústavní soud

Projev vicepremiéra rozlítil šéfa komunistů Filipa, který si na něj kvůli tomu vyšlápl. „Pane Johne, já bych vám chtěl především připomenout, že nejste novinář. Jestli chce pan vicepremiér něco předložit, ať to předloží Sněmovně, já na žádné tiskové konference chodit nebudu,“ vyčinil Johnovi Filip.

„Co je zmetek a co ne, tak od toho je tady Ústavní soud. Jestli vy říkáte, že je to zmetek, tak možná podle těch, kteří vám radí, jak by se dostali k zakázkám, ano. Jestli nás ale chcete poučovat tímto tónem, tak ten vám doporučuji změnit, a to brzy,“ uzavřel rozzlobený Filip.

Rath: VV léčí obezitu přejídáním

Na adresu VV si pak přisadil i středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD), který jejich návrh a snahy o protikorupční opatření srovnal k „léčbě obezity přejídáním“. U ostatních koaličních partnerů však má norma podporu.

Zákon, který má vejít v platnost 15. září, žádali navrhovatelé projednat ve zkráceném řízení, aby v současném znění existoval co nejkratší dobu. Poslanecké kluby ČSSD a KSČM však návrh na zkrácené řízení vetovaly. Sněmovna návrh poslala na projednání výborům.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach připustil, že zákon možná není dokonalý, ale připomněl slova prezidenta Václava Klause, který poslancům v úterý řekl, aby se nebáli Bruselu, na základě čehož by se také podle Škromacha nemělo se změnou zákona spěchat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám