Hlavní obsah

Sobotka zatrhl ČSSD na Praze 5 plakáty proti bezdomovcům

Právo, jov
Praha

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka zatrhl stranické organizaci na Praze 5 předvolební plakáty s heslem "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami". Soc. dem. na Praze 5 přitom stále šéfuje Sobotkův předchůdce Jiří Paroubek. Ten se k problematickému heslu vyjádřil, jak je jeho zvykem, na svém facebooku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plakát, který se stal terčem kritiky vedení ČSSD.

Článek

Sobotka na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě prozradil, že problematická kampaň soc. dem. na Praze 5 zaměstnává nejužší vedení strany. "Musím říci, že jsem požádal politické grémium, aby se touto věcí zabývalo," řekl Sobotka, a zároveň informoval, že vedení ČSSD požádalo buňku na Praze 5, aby s takovouto volební kampaní přestalo. "Takovýmto způsobem by kampaň ČSSD vedena být neměla," míní Sobotka.

Šéf ČSSD na Praze 5 Paroubek se k plakátu vyjádřil na svém facebooku. "S textem 'Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami' naprosto souhlasím. Proč? Protože také nechci, aby byl někdo závislý na drogách, také nechci, aby někdo přicházel o naději na domov, a už vůbec nechci, aby někdo byl gamblerem. V tom všem souhlasím s přáteli z Prahy 5,“ napsal Paroubek.

Následovaly ale pochybnosti. "S čím však nesouhlasím, jsou dezinterpretace obsahu hesla jejich kampaně, které je, jak doufám – protože o obsahu a cílech jejich komunální kampaně mne vůbec neinformovali – v souladu s programem ČSSD. A to nejen s formálním obsahem, ale hlavně cílem,“ sdělil Paroubek, který ve svých předchozích textech na facebooku psal o "hnědnutí české pravice".

Paroubek přitom varoval před zneužitím hesla proti sociální demokracii. "ČSSD vždy měla a má vizi a celospolečenský cíl. A měla by mít trpělivost, včetně schopnosti říci si uvnitř: chlapci, tohle heslo může být problém. Dříve než to někdo z vnějšku, ale i zevnitř, vezme jako záminku…," uvedl Paroubek, který, ačkoliv je šéfem ČSSD na Praze 5, v posledních měsících vynechává schůze svých spolustraníků.

Na plakátech s heslem "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami“ je kandidát ČSSD na starostu Prahy 5 Michal Šesták a farářka Církve československé husitské Petra Šáchová, která za soc. dem. také kandiduje. Strana ji prezentuje jako kandidátku na obecní ombudsmanku.

Reklama

Výběr článků

Načítám