Hlavní obsah

Na Šumavě možná žije vlčí smečka

Právo, Jiří Falout

V Národním parku Šumava se pravděpodobně usídlil natrvalo vlk, který tu možná založil už i smečku. Před dvěma týdny totiž amatérský pozorovatel viděl v oblasti Hartmanic vlčici s dvěma vlčaty. Pokud tyto informace potvrdí i šumavští zoologové, bude to znamenat návrat stabilní populace vlka na Šumavu po 150 letech.

Foto: Profimedia.cz

Vlci (ilustrační foto)

Článek

„Každým rokem zaznamenáváme výskyt jednotlivých vlků, a to jak na základě přímého pozorování, stop či trusu. Tentokrát nám pozorovatel nahlásil vlčici s dvěma vlčaty, a to je zcela výjimečné. Teď musíme vše ověřit tak, že vyhodnotíme stopy, trus a další pobytové znaky,“ potvrdil Právu ředitel Správy Národního parku Šumava František Krejčí.

Pravděpodobné usídlení vlka není pro ředitele překvapením. Bezzásahové lokality jsou podle něj ideálním místem pro jeho stabilní život. Navíc studie z roku 1992 ukázala, že rozsáhlá oblast Šumavy uživí až dvě vlčí smečky.

„Vlčí populace by byla pro Šumavu velmi prospěšná. Vlk je totiž nenahraditelným regulátorem černé a jelení zvěře. Likviduje nejen nemocné kusy, ale i ty, které se přemnoží,“ sdělil Jaromír Bláha z Hnutí Duha, který Šumavu velmi dobře zná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám