Hlavní obsah

Potíže s vládní letkou? Zvykl jsem si, řekl Schwarzenberg po další poruše

Letoun Jak-40, kterým měl v neděli v 17:00 odcestovat šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg na návštěvu Paříže, měl technické potíže, a odlet se tak asi o hodinu opozdil. Ministra zahraničí technické potíže nevyvedly z míry a řekl, že je na ně zvyklý a počítal s nimi. Kvůli nim podle svých slov také naplánoval odlet o den dříve, řekl Schwarzenberg.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Ministr zahraničních věcí má hlavní jednání až v pondělí, kdy se sejde se svým protějškem Bernardem Kouchnerem. Odlet zkomplikovala závada na čidle námrazy stroje a technici museli stroj prohlédnout. Informoval o tom personál kbelského letiště.

Poruchy strojů vládní letky, které převážejí mimo jiné české politiky, nejsou nijak výjimečné. "Já už jsem si na to zvykl," komentoval lakonicky poruchu Schwarzenberg s tím, že proto také míří do Francie raději o den dříve.

Schwarzenberg má v Paříži jednat o vzájemných vztazích, energetické bezpečnosti, vznikající evropské diplomacii, NATO, západním Balkánu či Kubě. Zároveň míří do Francie v době, kdy je tato země z Česka i dalších zemí kritizována kvůli vyhošťování rumunských Romů. Cesta českého šéfdiplomata je návštěvou odloženou z letošního července.

Jak-40 je menší tryskový dopravní letoun pro zhruba 30 cestujících. Součástí vládní letky je jeden tento stroj a už dosluhuje, předchozí vláda Jana Fischera už projednala plán na nákup letounů, které by nahradily poruchový Bombardier CL-601 Challenger a právě Jak-40. O nákupu bude ale zřejmě rozhodovat až nynější kabinet Petra Nečase.

Reklama

Výběr článků

Načítám