Hlavní obsah

John hrozí odchodem VV z vlády, nebude-li odvolána Vesecká

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Petr Nový

Ministr vnitra Radek John (VV) v neděli uvedl, že pokud nebude do komunálních voleb odvolána Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, zváží Věci veřejné odchod z vlády. John to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. S návrhem na odvolání Vesecké souhlasí také bývalý ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). John svým vystoupením ale rozhořčil ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John

Článek

„Policisté se mě při reformních jednáních ptají, kdo bude Nejvyšší státní zástupce. A říkají, že jestli Renata Vesecká, můžeme na reformy zapomenout,“ řekl John v pořadu. Zdůvodnil to tím, že pokud zůstane Vesecká na svém postu, nemůže být toto vláda boje proti korupci.

Podle Johna Vesecká komplikuje vyšetřování sporných armádních zakázek. „Ona je ta, kdo může kontrolovat, otevírat spisy,“ doplnil John s tím, že pro boj s korupcí a zlepšení spolupráce policie se státním zastupitelstvím je její odchod nezbytný.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Doplnil také, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) má plnou důvěru všech ministrů Věcí veřejných v této otázce. Vesecká je fe funkci od roku 2005.

John svými slovy naštval Pospíšila

Pospíšil nicméně na Johnovo televizní vystoupení reagoval podrážděně s tím, že o odvolání Vesecké už se zástupci VV jednal, a dokonce dohodl jméno jejího nástupce, kterým by měl být český člen v Eurojustu v nizozemském Haagu a zároveň žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Zeman (37). [celá zpráva]

„Byl to podle mě podraz dělat si medializací již domluvené věci politické body,“ poznamenal Pospíšil.

S nutností odvolat Veseckou z pozice souhlasil také bývalý ministr vnitra Martin Pecina. „Spolupráce policie a státního zastupitelství je narušena a autorita podlomena. Změna je nezbytná,“ řekl Pecina.

Ať doloží má pochybení, brání se Vesecká

„Považuji výroky, které zazněly, za politizující a za snahu hájit rezort vnitra na úkor státního zastupitelství, protože mohu prokázat, že se oba političtí ministři mýlí a jsem schopna na konkrétních věcech jim na jejich žádost předvést, jak hluboce," reagovala na slova obou politiků Vesecká.

"Ať už jde o pandury, opencard či vojenské zakázky, kde především selhali jejich elitní policisté. Vzhledem k závažnosti jejich tvrzení oba vyzývám k doložení mých konkrétních pochybení,“ uvedla v reakci na slova, která zazněla v Otázkách.

Zahájeno trestní řízení v kauze nákupu minometů

Policie podle Johna již také zahájila úkony trestního řízení v kauze připravované stamiliónové zakázky na nákup minometů. Informaci předtím potvrdila také Vesecká.

"Detektivové se případem zabývají s podezřením na spáchání trestného činu přijímání úplatku, trestní řízení bylo zahájeno ve čtvrtek," řekl ČTK mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám