Hlavní obsah

Největší přehlídka vojenských letadel v Česku začala

Hradec Králové

Přelet dvou trojic vrtulníků a několika proudových letounů v sobotu zahájil 17. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF 2010. Na královéhradeckém letišti pořadatelé připravili program z mnoha leteckých ukázek a další exponáty vystavili na zemi. Přehlídka pokračuje i v neděli, organizátoři očekávají účast až 50 000 návštěvníků.

Článek

Akce je největší přehlídkou vojenské letecké techniky v Česku. Představí letouny všech kategorií od transportních přes turbovrtulové až po proudovou stíhací techniku ze 14 zemí.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Slovenští piloti v letounech MiG-29.

Divácky nejvděčnější jsou vystoupení akrobatických skupin. Na programu je například francouzský Breitling Team se sedmi stroji L-39 nebo skupina Royal Jordanian Falcons z Jordánska se čtyřmi letouny Extra 300.

Mezi individuálními vystoupeními podle pořadatelů stojí za pozornost třeba představení belgického královské letectva se stíhačkou F-16 a slovenských vzdušných sil s letounem MiG-29.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Na akci se ve svých strojích představí také němečtí piloti.

Diváci se rovněž těšili na stroje, které je možné zahlédnout i na českém nebi. "Zajímají mne gripeny, které někdy létají i z pardubického letiště, Tady bych si je chtěl prohlédnout pořádně," řekl Martin Nováček z Pardubic.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Česká armáda představí na akci také vojenské vrtulníky.

Celkem je k viděni téměř stovka strojů ze 14 zemí na zemi i ve vzduchu. Přehlídku doplňuje také další vystavená vojenská technika.

Reklama

Výběr článků

Načítám