Hlavní obsah

V rámci úspor by Češi nejradši zrušili Senát

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetová agentura SANEP se v srpnu ptala svých respondentů, zda by podle nich v rámci úsporných opatření a stabilizace veřejných financí chtěli zrušení horní komory parlamentu. Šedesát tři procent dotázaných souhlasilo, zamítavě se k tomu postavilo 28 procent lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zhruba desetina účastníků průzkumu neměla na danou otázku žádný názor.

Zhruba stejný poměr odpovědí se přitom ukázal i při otázce na to, jak dobře jsou s prací Senátu lidé obeznámeni. Šedesát čtyři procent respondentů deklarovalo, že má o činnosti Senátu dostatečné povědomí, zatímco opačně se vyjádřilo opět bezmála 28 procent.

Rovněž 64 procent lidí nepokládá instituci Senátu za nezbytnou, s takovým názorem se neztotožnilo 27 procent respondentů.

Na otázku „Souhlasili byste případně s tím, aby ústavní funkce senátora byla čestnou a bezplatnou funkcí, která by se udělovala významným osobnostem kulturního a politického života?“ pak 64 procent odpovědělo kladně, přičemž 40 procent lidí uvedlo zcela jednoznačné „Ano“.

Podíly odpovědí k otázkám na účelnost fungování Senátu (v procentech)
Máte dostatečné povědomí o činnosti Senátu?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
30,633,511,517,37,1
Je podle Vašeho názoru Senát nezbytný pro fungování ČR?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
14,612,545,518,78,7
Souhlasili byste případně s tím, aby ústavní funkce senátora byla čestnou a bezplatnou funkcí, která by se udělovala významným osobnostem kulturního a politického života?
AnoSpíše anoNeSpíše neNevím
40,423,515,68,212,3

Anketa

Souhlasíte s názorem, že je Senát zbytečnou institucí?
Ano
95,1 %
Ne
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24833 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám