Hlavní obsah

Opozice požádá o mimořádné jednání Sněmovny kvůli skandálu na obraně

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

ČSSD požádá kvůli armádnímu skandálu šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) o svolání mimořádné schůze poslanců. Po jednání nejužšího vedení strany o tom v pátek informoval úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. Poslanci by se měli na mimořádné schůzi zabývat aktuální personální situací na ministerstvu obrany, zadáváním veřejných zakázek v resortu a armádními nákupy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podle Sobotky se chce ČSSD na mimořádné schůzi Sněmovny dozvědět, zda je vláda ochromena sporem mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který se týká právě skandálu na ministerstvu obrany. Šéf resortu Alexandr Vondra ale odmítl návrh s tím, že důležitější než jednání je práce. [celá zpráva]

„Myslím, že ta schůze je velmi důležitá právě proto, abychom slyšeli, zdali je vláda skutečně ochromena tím sporem mezi ministrem financí a premiérem a zdali je vláda vůbec schopna vyřešit problém, který byl v plné nahotě odkryt na ministerstvu obrany a který sahá skutečně řadu let do minulosti,“ řekl Sobotka na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě.

Na schůzi by podle soc. dem. měl co vysvětlovat i premiér. „Je důležité, abychom slyšeli od pana premiéra Nečase, jak je to s tou chobotnicí, která podle jeho názoru ovládá ministerstvo obrany od 90. let,“ sdělil Sobotka.

Položil přitom otázku, proč Nečas, který byl v minulých letech místopředsedou vlády, proti chobotnici okamžitě nezasáhl.

Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by měl společně s Kalouskem podle Sobotky poslancům sdělit, jak je to s odpovědností TOP 09 za personální složení vedení ministerstva obrany, konkrétně koho zastupoval náměstek Jaroslav Kopřiva.

Sobotka také uvedl, že resort obrany prováděl masivní nákupy bez výběrových řízení za bývalých ministrů Vlasty Parkanové a Martina Bartáka. Sobotka poukázal i na Bartákovo současné působení na ministerstvu financí. „Silná politická podpora směřuje do politických struktur současné TOP 09,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám