Hlavní obsah

Zdražování elektřiny je jen velký humbuk, tvrdí Gajdůšková

Velké zdražení elektřiny kvůli navýšení výkupních cen solární energie matematicky neodpovídá množství vykupované energie ze slunce, uvedla ve čtvrtek místopředsedkyně Senátu a mluvčí ČSSD pro vědu a výzkum Alena Gajdůšková. Diskuze kolem velkému navýšení cen elektřiny označila za „velký humbuk“.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Článek

Podle Gajdůškové je proto nezbytné i nadále podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Naproti tomu propočty společnosti ČEZ naznačují, že se může cena elektřiny zvýšit domácnostem a malým firmám o 18 procent a velkým podnikům o 27 procent. Prezident České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) František Smolka ale odmítl, že by elektřina o tolik zdražila v důsledku podpory obnovitelných zdrojů. "Podle našich výpočtů elektřina zdraží o sedm až osm procent," řekl.

Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka je však třeba s vyčíslováním počkat až na závěr září, kdy teprve bude možné zhruba určit, o kolik se v roce 2011 zvýší příspěvek na obnovitelné zdroje, což bude pro koncové ceny elektřiny nejvýznamnější faktor.

Situací se už začala zabývat vláda, svou strategii promítne do zákona o obnovitelných zdrojích, který má určit vhodný mix a výnosnost těchto zdrojů. Výkupní ceny byly stanoveny na základě pořizovacích nákladů výrobního zařízení, ty však v případě slunečních elektráren a jejich solárních panelů v posledních letech výrazně poklesly, a to až o 40 procent.

V ČR tak vzniklo takřka 10 tisíc slunečních elektráren o instalovaném výkonu 622 megawatt, další se staví. Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat za více než 12 korun za kilowatthodinu, tedy výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Výraznějším snížením výkupních cen, které jsou garantovány na 15 let, by se ČR vystavila riziku soudních sporů a arbitráží.

Reklama

Související články

Česko patří mezi světové solární velmoci

Přestože Česká republika neleží v slunečném pásmu a obloha je častěji zatažená, než bez mráčku, obsadila šestou příčku na světě ve využívání solární energie....

Výběr článků

Načítám