Hlavní obsah

Klaus: Státní maturity považuji za fatální, tragický omyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí studenti nemohou vládě odpustit, že v srpnu rozhodla zavést státní maturity už v letošním školním roce na jaře 2011. Ukázaly to vášnivé debaty během prvního školního dne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Jednotné testy ve středu prezident Václav Klaus označil za tragický omyl. Ministr školství Josef Dobeš (VV) se studenty zase žertoval, že na případnou demonstraci raději pošle dvojníka.

Na stranu studentů se ve středu tradičně postavil i prezident Václav Klaus, když při návštěvě Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli prohlásil: „Nevěřím úředníkovi ministerstva, který si myslí, že je chytřejší než ředitelé gymnázií. Takže státní maturity považuji za fatální, tragický omyl.“

Ministr Dobeš zahájil školní rok naopak na pražském Gymnáziu Jana Keplera. „Mám dvojníka, takže až po něm budete na demonstraci házet rajčata, tak ho šetřete,“ vyzval s úsměvem studenty.

Rozhodnutí vlády mě velmi rozladilo,“ řekl Právu Filip Baloušek z maturitní třídy 6 N českobudějovického Biskupského gymnázia. Jeho kamarád Daniel Průdek vše označil za ránu pod pás. „Někteří z nás jsme byli volit. A většina stran zastávala názor, že státní maturity nezavedou. Teď obrátily,“ vysvětlil Průdek.

Na nových zkouškách mu nejvíc vadí, „že studenti budou srovnáváni na základě obecných informací a testy utlumí individualitu zkoušeného“. Ještě ostřejší byl Jan Škoda. „Státní maturity diskriminují schopné studenty, kteří dokážou o jednotlivých otázkách přemýšlet, a zvýhodňují ty, kteří se jen biflují z učebnic.

Udělají z nás jednolitou masu bez názoru, bez schopnosti argumentace a kritického myšlení,“ řekl.

Nelíbí se ani učitelům

Podporu nemají zkoušky ani u učitelů. Řediteli Zdeňku Dvořákovi vadí, že vše probíhá v utajení.

„Nejsou známi autoři testů, termíny budou teprve stanoveny a studenti se obávají, že budou kolidovat s přijímacím řízením na VŠ. Maturity přinesou vyšší administrativní náročnost, což se projeví ve zvýšených nákladech. Zmizí dialog,“ zdůraznil ředitel Dvořák.

Student 8 B teplického gymnázia Tomáš Pokorný se obává, že projekt není dostatečně připraven.

„Vždyť ani učitelé pořádně nevědí, jak budou státní maturity vypadat. Informace jsou strašně zmatené. A bojím se, že nejsme tak dobře připraveni, abychom státní zkoušku zvládli,“ dodal devatenáctiletý Jakub z Chomutova.

S realitou nových maturit se musejí vyrovnat i středoškoláci v Olomouckém kraji. „Zatím v tomto směru nemám odezvu od našich žáků, ale mám pocit, že jsou docela rozčarováni. Není se ale čeho bát,“ uklidňuje naopak situaci ředitel Gymnázia Olomouc-Hejčín Evžen Mayer.

Chybějí sbírky úloh

Jiní kantoři ale kritizují, že je ministerstvo školství ignoruje. „Přestože jsme letos opakovaně jednali s ministerstvem i jeho centrem pro přípravu maturit Cermat a vysvětlili jim naše připomínky, žádná změna nenastala. Zkoušky jsou stále nepřipravené a nekvalitní,“ řekla Právu češtinářka a angličtinářka z Matičního gymnázia v Ostravě Naděžda Nováková.

Podotkla, že nový školní rok už je tady a učitelé stále nemají učebnice či sbírky úloh, podle kterých by měli studenty k novým zkouškám připravit.

„Já se zas trochu obávám, aby říjnovou celoplošnou generálku nebojkotovali žáci učilišť,“ řekl Právu zástupce ředitelky pražského gymnázia Budějovická Josef Vačkář.

Na Facebooku se totiž zformovaly skupiny NE státním maturitám, budeme sabotovat generálku špatnými výsledky a další. Mají už desetitisíce členů. „V generálce (vyjde na 140 miliónů) testujeme především logistiku,“ reagoval pro Právo ministr Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám