Hlavní obsah

S absentéry ve Sněmovně může zatočit 15 let starý zákon

Novinky, Jiří Mach

Na přísný zákon, který postihuje sněmovní absentéry, již 15 let usedá prach. Norma totiž počítá s tím, že Sněmovna pověří některý ze svých orgánů rozhodovací pravomocí, na což dosud nedošlo. Nová předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová ale sdělila Novinkám, že ji neomluvené neúčasti trápí, záleží však na poslancích, jak se k problému postaví. Poslanci by mohli při čtyřech absencích přijít o celý plat i náhrady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Zákon z roku 1995 stanoví, že poslanec, který se bez řádné omluvy nezúčastnil jednání ve dvou kalendářních dnech, ztratil nárok na polovinu mzdy i paušálních náhrad. V případě čtyř neomluvených absencí může přijít dokonce o vše.

„Ustanovení však zároveň stanoví, že o důvodech ztráty nároku rozhoduje orgán komory Parlamentu pověřený komorou. Aby mohlo být ustanovení aplikováno, je nezbytné, aby Sněmovna pověřila svým rozhodnutím orgán, který by o ztrátě nároku na plat a náhrady při neomluvené neúčasti rozhodoval,“ sdělila Novinkám Němcová.

Dosud však nebyla tato pravomoc žádnému orgánu udělena, proto se zákon v minulosti neuplatňoval. Podle šéfky dolní komory by pravomoci mohl převzít například sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Omluvenky se většinou nosí, tvrdí Němcová

Již předchůdce Němcové Miloslav Vlček (ČSSD) si stěžoval, že nemá žádný nástroj, jak poslance ukáznit a sepsal vlastní návrh, aniž by věděl o existenci zákona z roku 1995. Kvůli tomu také minulá vláda Jana Fischera jeho návrh odmítla s tím, že je vlastně vůči poslancům shovívavější, jelikož měl strhávat jen třetinu platu.

"Mne samozřejmě neomluvená neúčast poslanců na hlasování trápí. Bude záležet na celé Sněmovně, jak se k této otázce postaví, ale dodávám, že v naprosté většině jsou poslanci řádně omluveni,“ řekl Němcová.

Poslanci se skutečně z jednání omlouvají, jenže častokrát přijdou na jednání pouze ráno a pak se vytratí, takže podmínka absence pro celý kalendářní den tím padá. Přesto se občas vyskytnou případy, kdy se poslanec ani neomluví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám