Hlavní obsah

Bývalý děkan plzeňských práv odchází po dohodě se čtyřmi platy

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Spor mezi bývalým děkanem plzeňských práv Jaroslavem Zachariášem a Západočeskou univerzitou skončil ve středu 1. září u městského soudu v Plzni mimosoudním narovnáním. Okamžitý vyhazov, který Zachariáš - jeden z aktérů tamní plagiátorské aféry - dostal loni v říjnu od nového reformního vedení a kvůli němuž podal na školu žalobu, nahradila dohoda o uzavření pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti.

Foto: Petr Eret, ČTK

Exděkan právnické fakulty ZČU Jaroslav Zachariáš

Článek

„Pracovní poměr skončil k dnešnímu dni,“ řekl ve středu novinářům Zachariášův právní zástupce Josef Havlůj. „Podle kolektivní smlouvy dostane odstupné ve výši čtyřnásobku platu,“ dodal Havlůj. Podle proděkana právnické fakulty Petra Bezouška tento plat činí pětadvacet tisíc korun.

O omluvě se nejednalo

„Jsem celkem rád, že to takhle dopadlo, že jsme se dohodli,“ prohlásil Zachariáš. „Žalovaná strana tím uznala, že tím okamžitých zrušením pracovního poměru pochybila,“ dodal Zachariáš. Zmíněnou žalobu vzal zpět, zvažuje ale jinou - na ochranu osobnosti. Jedním z předběžných Zachariášovo požadavků byla i omluva, později se ale už o ní podle Havlůje vůbec nejednalo.

Současné vedení fakulty dohodu akceptuje, ale trvá na tom, že Zachariáš dostal vyhazov oprávněně. „Jsme rádi, že to skončilo, výsledek je přijatelný. Ale důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru tady byl,“ řekl Právu Bezouška.

„Tehdejší děkan Zachariáš se svým způsobem podílel na plagiátorské aféře, jak ve své funkci mohl vůbec něco takového připustit,“ zdůraznil Bezouška.

Další soud na obzoru

Zachariáš se pravděpodobně zakrátko objeví u soudu znovu, ale tentokrát v pozici žalovaného. Policie jej totiž 7.srpna v Plzni zadržela, když řídil opilý, v krvi měl 2,5 promile alkoholu. Hlídku na sebe upozornil jízdou v protisměru. Za jízdu v opilosti mu hrozí až jeden rok vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám