Hlavní obsah

Dobeš plánuje dát učitelům některé odměny povinně

Právo, Marek Přibil

Spolu s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) připravuje nyní šéf školství Josef Dobeš (VV) platový model, který by učitelům zaručil povinné osobní ohodnocení. Podle ministerstva půjde vlastně o povinné nadtarifní ohodnocení, které zajistí, že se všem učitelům dorovnají platy do 20 tisíc hrubého.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

„Bude to záruka, že ředitelé nerozdělí nepedagogům peníze vyčleněné pro učitele,“ řekla Právu odcházející mluvčí školství Kateřina Böhmová.

Dobeš vyjednal pro příští rok učitelům navíc 2,1 miliardy z resortu obrany. Školníkům, kuchařkám či hospodářkám pak naopak platy s velkou pravděpodobností klesnou.

Mladým kantorům Dobeš slibuje náborový příspěvek ve výši 180 tisíc. V případě, že vláda stanoví maximální tarify na 20 700 korun, je ale otázkou, co bude s učiteli s dvacetiletou praxí, kteří mají tarifní mzdu téměř 24 tisíc korun. Těm by se pak mzdy mohly snížit.

Učitelé mají obavy

Dobeš při příležitosti zahájení školního roku namluvil už na YouTube i videopozdrav pro učitele, ve kterém jim slibuje i zvýšení prestiže profese. Kantoři mu ale příliš nevěří.

„Třetím rokem učím v Praze na církevním gymnáziu. Čistého mi na účet přijde něco málo pod dvacet tisíc korun. Na úvodní poradě jsme se dozvěděli, že nám ministerstvo pro tento rok ubere z rozpočtu 2,5 procenta, což se odrazí i na našich platech. Myslíte si, že si luxus být učitelem budu moci dovolit, až budu chtít mít rodinu?“ ptá se ministra v diskuzi jeden z učitelů.

Reaguje Natalia Toflová: „Pan ministr vnímá jako učitele asi jen ty, kteří učí na základních školách. Protože jinak nevím, proč jsme na poradě ředitelek mateřských škol dostali za úkol snížit mzdy učitelkám o dvě procenta.“ Přitom by učitelkám mateřinek – stejně jako na základních a středních školách – mzdy poklesnout neměly.

Méně peněz na pomůcky

Do lavic ZŠ a SŠ dnes usedne více než 1,2 miliónu žáků. Studenty čtvrtých ročníků SŠ čeká v tomto školním roce poprvé státní maturita, děti na základních školách se zase mohou ponejprv setkat v rozvrhu s etickou, taneční nebo filmovou výchovou.

Na 40 základních školách se od září začnou prvňáčci učit psát novým typem písma Comenia Script, které je jednodušší a víc podobné tiskacímu.

Co chystá ministr školství Josef Dobeš:
Ostrý start státní maturity
Přípravu srovnávacích testů v 5. a 9. třídách ZŠ
Lepší platy pro učitele
Více školních psychologů
Povinnou angličtinu od 3. třídy
Skoncovat se zhoršujícím se chováním žáků
Do konce příštího roku dokončit reformu VŠ, jejíž součástí bude zavedení školného v maximální roční výši 20 tisíc korun
Větší podporu sportu

Další zprávou, tentokrát pro rodiče, je, že o čtvrt miliardy korun už klesly školám výdaje na pomůcky. Podle ministra Dobeše však mohou na tyto účely čerpat peníze z EU, takže nehrozí, že by všechny pomůcky museli rodiče kupovat.

Prostřednictvím zjednodušených šablon už si o evropské peníze úspěšně zažádalo 846 mimopražských základních škol, ministerstvo zatím schválilo projekty za 900 miliónů korun.

V rámci šetření chce ministerstvo propustit 15 procent úředníků. Dobeš včera také vyměnil náměstka pro regionální školství. Místo Petra Špirhanzla (ČSSD) nastoupí do funkce Ladislav Němec. Podle ministra došlo ke změně z politických důvodů. Špirhanzl v úřadu zůstane coby vrchní ředitel.

"Chci, aby ministerstvo pracovalo daleko účinněji a méně byrokraticky než dosud, a aby z něj byla přátelská instituce. Musíme být pro školy oporou, ne jim přidělávat práci,“ řekl Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám