Hlavní obsah

TOP 09 výrazně posílila, VV oslabily

Právo, Jan Rovenský

Upevnění pozice TOP 09 a naopak oslabení vlivu Věcí veřejných jsou dvě nejdůležitější změny oproti květnovým výsledkům voleb do Sněmovny, které odhalil v úterý zveřejněný průzkum společnosti Factum Invenio. Nynější vládní koalice by tak přišla o čtyři křesla, TOP 09 by však dosáhla téměř stejných výsledků jako ODS či ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a František Laudát (všichni TOP 09)

Článek

Průzkum založený na odpovědích 964 lidí ukázal, že by volby vyhrála ČSSD s 20,8 procenta (ve volbách 22,1 procenta) před ODS s 20,1 procenta (v květnu 20,2 procenta), za níž se těsně umístila TOP 09 s 19,6 procenta (ve volbách 16,7 procenta).

O více jak dvě procenta by posílili i komunisté s 13,4 procenta (oproti 11,3 procenta), naopak VV, druhý nováček ve vysoké politice, by přišel oproti volebním výsledkům (10,9 procenta) o tři procenta a získal jen 7,9 procenta hlasů.

Zelení posilují

Z neparlamentních stran citelně posílila oproti květnu Strana zelených (3,9 procenta místo původních 2,4 procenta) a o více jak procento naopak ztratila Strana práv občanů - zemanovci (3,1 procenta oproti květnovému výsledku 4,3 procenta).

Převedeno do počtu křesel by to znamenalo, že by ČSSD získala 53 poslanců, ODS 50, TOP 09 by měla 47 mandátů, komunisté 33 a VV jen sedmnáct. Poměr sil ve prospěch nynější koalice by byl 114 ku 86.

„Z aktuálního stavu stranických preferencí vyplývá, že podíl občanů, kteří se k žádné straně nepřiklánějí, mírně vzrostl. Oproti minulému předvolebnímu průzkumu z 12. května 2010 se podíl těch, kteří nevědí koho volit, mírně snížil a zároveň narostl počet těch, kteří by podle vlastního vyjádření k volbám nešli,“ uvedla agentura Factum Invenio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám