Hlavní obsah

V Krušných horách a na Šumavě padal první sníh

Právo, mp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boží Dar

Letošní počasí dělá opravdové divy. V Krušných horách v Karlovarském kraji se k zemi už snesl první sníh. Smíšené přeháňky se objevily už v pondělí a brzy nad úterním ránem v Krušných horách v oblasti Božího Daru a Přebuzy, tedy ve výšce kolem 1000 metrů nad mořem. V pondělí krátce sněžilo i na Šumavě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Šlo o déšť se sněhem, kde převažovala voda, ale za stěrači aut už zůstával sníh,“ popsal v úterý Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku.

Podle něj je v těchto dnech počasí mimořádně chladné a v Karlovarském kraji už některé teplárny zahájily provoz. „Poslední čtyři dny teploty nepřekročily 15 stupňů. Počasí odpovídá spíše dubnu nebo říjnu,“ upřesnil Kovařík údaje z Šindelové, která leží ve výšce 600 metrů nad mořem.

Obdobná situace panovala v roce 1976. „Tehdy jsme naměřili 31. srpna 8,8 stupně nad nulou a také se objevil sníh,“ uzavřel Kovařík.

Již v pondělí podle informací Českého hydrometeorologického ústavu přechodně sněžilo i na hřebenech Šumavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám