Hlavní obsah

Kandidát na ombudsmana Bányai podle soudu šikanoval sekretářku

Právo, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z kandidátů na nového ombudsmana, šéf pražské židovské obce (ŽOP) František Bányai má starosti. Dostihla ho minulost, která by mu mohla hodně zkomplikovat jeho případné zvolení.

Foto: Petr Horník, Právo

František Bányai

Článek

Byl totiž letos v červnu Obvodním soudem pro Prahu 1 zatím nepravomocně odsouzen za nevybíravé počínání, tedy šikanu, vůči sekretářce. Té má z rozhodnutí soudu nyní zaplatit finanční satisfakci 25 000 korun.

Bányai přišel do vedení ŽOP před šesti lety, kdy byl po převratu nucen odejít bývalý šéf Tomáš Jelínek. Situace byla komplikovaná, protože někteří zaměstnanci byli považováni za „Jelínkovy lidi“ a nový šéf se k některým podle toho měl chovat.

Jde mi hlavně o morální satisfakci.
sekretářka Judita Fischmannová

Bányai si podle soudu takto počínal na přelomu let 2004 a 2005 třeba ve vztahu k sekretářce Juditě Fischmannové. Ta si to nenechala líbit a svého nového šéfa zažalovala. A soud jí dal již podruhé zapravdu.

Bányai rozsudek komentovat nechtěl. „Záležitost není ukončena,“ reagoval na otázku Práva. Podle Fischmannové selhaly pokusy o mimosoudní dohodu, vedení ŽOP se ale patrně proti nepravomocnému verdiktu opět odvolá.

Chce morální satisfakci

„Jde mi hlavně o morální satisfakci,“ řekla Právu Fischmannová. Žaloba pro ni byla posledním prostředkem, jak se domáhat spravedlnosti. Jako sekretářka předpokládala, že věc napraví její šéf – Bányai. „Kdyby řešil mé písemné stížnosti, žalobu bych nepodávala. Ale když nebyl schopen se řídit Zákoníkem práce, nechápu, jak by mohl obstát v roli ombudsmana,“ dodala Fischmannová.

Spory o diskriminaci v pracovněprávních vztazích vždy komplikuje obtížné dokazování. O tom, jak šikana vůči Fischmannové vypadala, hovoří podrobně odůvodnění rozsudku, mluvili o tom i svědci, kteří verzi sekretářky před soudem potvrdili.

„Žalobkyně se nesměla pohybovat bez dozoru po budově, byla vykazována ze sekretariátu, její písemné stížnosti, že jí není přidělována práce, nikdo neřešil. Před ostatními pracovníky sekretariátu s ní bylo jednáno nevybíravým způsobem. Měla být izolována od ostatních pracovníků, proto byla přesunuta do jiné místnosti, neměla přístup k dokladům, které potřebovala pro svou práci, nebyla zvána na schůze, kde měla pořizovat zápisy,“ napsala do odůvodnění rozsudku soudkyně.

Může to ovlivnit volbu poslanců?

Práci sekretářky Bányai podle soudu svěřil někomu jinému, aniž by změnil pracovní zařazení Fischmannové. „Zaměstnavatel se žalobkyní jednal v rozporu s dobrými mravy,“ uvedla s odkazem na Zákoník práce soudkyně Jaroslava Novotná.

Například sekretářčiny návštěvy lékaře označovalo vedení obce za absence. Soudkyně vše označila za cílené psychologické útoky, jimiž se definuje tzv. bossing.

Bányai minulý týden získal podporu senátorů jako kandidát na funkci veřejného ochránce práv. Senátorka Dana Filipiová (ODS), která jej navrhla, byla informací překvapena. „Nevím o tom vůbec nic. Nepochybuji ale, že situace v té době, o které se mluví, byla velice napjatá,“ připustila senátorka.

„Neznám fakta, mohu říci jen osobní pocit. Podle mě může jít o vyřizování osobních účtů z té doby,“ dodala s tím, že i kdyby tyto informace měla, tak by Bányaie do funkce navrhla, protože ho zná „jako korektního, slušného a tichého člověka“.

Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) ale tato nová skutečnost, o které neměla ani tušení, může ovlivnit postoje některých poslanců příští týden při volbě. „Pocitově to může ovlivnit poslance, ale já nevím, jaká měřítka si poslanci stanoví. Je to jen na nich,“ řekla Němcová Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám