Hlavní obsah

Nečas kritizoval Francii za aroganci, nepozvala Čechy na jednání o imigraci

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas se ostře ohradil proti výběru zemí, které byly pozvány na ministerské jednání o problémech imigrace. To se má uskutečnit příští týden v Paříži a pozvání vedle ČR nedostala i celá řada další členských států EU. Podle Nečase je selekce "přezíravým a arogantním výrazem", který neodpovídá dobré spolupráci zemí EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (ODS)

Článek

Jednání by se mělo obejít nejen bez účasti Rumunska a Bulharska, jichž se problémy s imigrací do značné míry týkají, ale pořadatelé původně nepozvali ani Belgii, která nyní předsedá EU.

Pozvánku nedostali ani Češi, zúčastní se naopak Kanada, která právě kvůli romským žadatelům loni Česku zavedla vízovou povinnost. Český ministr zahraničí přitom bude v době konání jednání v Paříži na pracovní návštěvě.

O nás bez nás

"Dělat poradu bez zemí, v nichž má tento problém zajisté kořeny, je podivná, mylná myšlenka," uvedl už dříve k výběru zúčastněných šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nečas v pondělí odmítl, že je s ministrem kvůli názoru na deportaci Romů ve sporu.

V neděli nicméně řekl, že výroky ministra zahraničí považuje za unáhlené. Schwarzenberg v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny kritizoval prezidenta Nicolase Sarkozyho za "rasistické pohledy" v kauze vyhošťování Romů. Svoje vyjádření ale později zmírnil. Podle Nečase mohou mít lidé na věc různé názory. [celá zpráva]

Od začátku letošního roku Francie repatriovala přes 8300 Romů. Tyto repatriace jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou koncem července vyhlásil prezident Sarkozy a která je zaměřena především na imigranty a právě Romy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám