Hlavní obsah

Česko má další velké jezero, na Ústecku vznikla Milada

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Česko má další obří jezero. Vzniklo zatopením důlní jámy u Chabařovic na Ústecku a dostalo název Milada podle hlubinného dolu, který zde existoval ještě před zahájením povrchové těžby uhlí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nově napuštěné jezero Milada v Chabařovicích na Ústecku

Článek

Rozlohou 252 hektarů je jezero Milada jen o 32 hektarů menší než známé Máchovo jezero. K rozloze Lipenské nádrže, která je svými 47 km2 největší vodní plochou v Česku, se ale neblíží ani zdaleka.

V budoucnu chce nové severočeské moře jako rekreační oblast podobným oblastem konkurovat, bude to ale běh na dlouhou trať. V okolí jezera chybí totiž zatím jakékoliv zázemí, lidé se tam ještě nemohou ani koupat.

Rekultivace důlního prostoru u Chabařovic je největším uskutečněným projektem svého druhu v Česku. Dosud stála přes dvě miliardy korun, další stamilióny si ještě vyžádá. Peníze jdou nejen ze státního rozpočtu, investovaly se i prostředky, které těžba uhlí na místě vydělala. Výška hladiny jezera dosáhla sice plánované úrovně, ve zkušebním provozu jezera se ale ještě může změnit.

„V současnosti se přehodnocuje vodohospodářská soustava jezera a přepočítávají se kóty tak, aby nádrž zvládla přívalové srážky, tání sněhu i období sucha,“ řekl Právu ředitel státního podniku Palivový kombinát Ústí Petr Lenc. To má trvat do konce roku 2012, a až poté se budou moci do vod Milady ponořit plavci.

Zájem je, už chodí zájemci o vybudování kempu, půjčovny loděk a dalších. Dokud se ale prostor rekultivuje, musíme je odmítat.
Sven Czastka z dobrovolného svazku obcí Jezero Milada

V průměrně 15 metrů hlubokém jezeře, ale s maximální hloubkou téměř 25 metrů, se už ale prohánějí ryby. Hlavně dravce tam vysadil Palivový kombinát proto, aby regulovali stavy plevelných ryb a voda měla dobrou kvalitu. Délka jezera je 3,2 kilometru, šířka zhruba 700 metrů. V okolí má vzniknout celá řada rekreačních projektů.

Nyní jsou ale pozemky stále vedeny jako dobývací prostor a pokračuje na nich rekultivace. „Jezero se zdá být ve finále, ale není,“ řekl Právu Sven Czastka z dobrovolného svazku obcí Jezero Milada.

Po ukončování rekultivace budou jednotlivé pozemky předávány obcím z okolí. Ty ale nebudou mít zcela jistě na vybudování rekreačního areálu peníze. Plánují proto, že jednotlivé stavby vybudují podnikatelé a firmy. „Zájem je, už chodí zájemci o vybudování kempu, půjčovny loděk a dalších. Dokud se ale prostor rekultivuje, musíme je odmítat,“ uvedl Czastka.

Svazek obcí Milada si nechal zpracovat studii, která by měla objasnit, co je možné kde budovat a kolik vše bude stát. Všechny plány by vyšly na miliardy korun. V okolí mají vzniknout nejen pláže, ale i marina pro lodě, penzión, dětská hřiště, další trasy pro cyklisty a bruslaře. Mohly by vzniknout i hotely a sportovní centrum. Zcela jistě se počítá i se sportovním rybolovem a dalšími vodními sporty.

Do doby, než ale vše bude hotové, uplyne zcela jistě řada let. Ve srovnání s rekreačními oblastmi Máchovo jezero či Lipno nenabízí Milada kromě cyklostezek zatím zhola nic. Obce v okolí jsou ale stále rozhodnuté to změnit a návštěvníky do oblasti, která je spíše známá průmyslem a těžbou, přilákat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám