Hlavní obsah

Žáček přeskočil za den devět platových tříd

Právo, Josef Koukal

V době rozpočtových škrtů je to ve státní správě možná rekordní kariérní skok. Návrat Pavla Žáčka do Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) doprovodilo jeho přeřazení ze 4. do 13. platové třídy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Žáček

Článek

Bývalého ředitele, který má nově radit současnému řediteli Danielu Hermanovi, by se totiž bez organizačních změn nepodařilo na ústavu zaměstnat tak, aby mohl dostat lepší plat. Ve 4. třídě by totiž bral osm tisíc měsíčně plus osobní ohodnocení, ve 13. třídě je to 16 tisíc plus stoprocentní osobní ohodnocení, které prý má už Žáček slíbeno.

Podle pokynu ředitele Hermana ze středy, kdy byl Žáčkův diskutovaný návrat do ústavu oficiálně potvrzen, se pracovní pozice rozmnožovače ve 4. platové třídě v odboru ekonomiky a provozu mění na pozici referent státní správy a samosprávy ve 13. platové třídě zařazenou pod Kancelář ředitele ústavu. Žáčka do 4. platové třídy přeřadil před časem tehdy nově jmenovaný ředitel ústavu Pernes.

Ve vyšší tabulkové kategorii teď už ústav neměl k dispozici žádné volné místo a proto je organizační změnou pro Žáčka takto vytvořil.

„K platovým záležitostem bych se nechtěl vyjadřovat,“ uvedl v pátek na dotaz Práva ředitel Daniel Herman. O Žáčka měl podle vlastních slov od začátku zájem jako o odborníka, navíc mu prý jde o zachování kontinuity ústavu.

Z jeho vyjádření tak není zřejmé, zda organizační změna katapultovala Žáčka o devět platových tříd výš už jako zaměstnance nebo pro jeho přijetí jen vytvořila nové tabulkové místo.

Foto: archiv, Právo

Daniel Herman na archivním snímku

„On (Herman) možná napřed převedl tabulku a pak ji obsadil. Nevím, jaká byla ta posloupnost a je mi to v podstatě jedno. Faktem je, že účelově vytvořil vysoce placené místo, které tam nebylo,“ uvedla na dotaz Práva členka rady ÚSTR Petruška Šustrová.

Ona ani zdroje z ústavu, které Právo na organizační opatření upozornily, nepovažuje takový postup za standardní.

„S určitou trpkostí si vzpomínám, jak část rady ústavu klečela na krku Jiřímu Pernesovi a Zdeňku Hazdrovi (Hermanovi předchůdci ve vedení instituce, pozn . red.) a žádala ekonomické zdůvodnění některých odchodů. Tady se přijímají opatření, aby pan Žáček získal satisfakci a místo,“ dodala Šustrová.

Pavel Žáček na páteční dotazy Práva nereagoval.

Peníze se najdou

Odchody a příchody nových či staronových pracovníků ústavu nečekaně zatížily rozpočet ÚSTR ve mzdové kapitole. Ředitel se svým ekonomickým náměstkem René Schreierem navštívili v pondělí ministra financí Miroslava Kalouska. Ačkoli ministerstvo i ústav odmítly obsah schůzky komentovat, podle informací Práva žádali emisaři právě o příspěvek na platy pro letošní rok zhruba ve výši dvou miliónů korun. Mise měla být podle důvěrných zdrojů víc než úspěšná a rozpočet byl navýšen.

„Žádali dva milióny na navýšení platů, dostali čtyři,“ uvedl zdroj Práva. I tím by bylo možné vysvětlovat klid, s nímž o nákladech na personální výměny ředitel ústavu Herman dnes mluví: „Určité rezervy samozřejmě jsou, po této stránce bych neviděl nějaký zásadní problém,“ komentoval nároky personálních změn na chod úřadu Herman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám