Hlavní obsah

Libereckem a Ústeckem se může znovu prohnat povodeň

Od pátečního poledne je vyhlášena povodňová pohotovost pro Ústecký a Liberecký kraj. Večer mohou hladiny řek dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity také v jižních, středních a východních Čechách a na Vysočině. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí do odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Rozvodněný Klíšský potok v Ústí nad Labem při nedávné povodni.

Článek

Vydatný déšť zasáhne v noci na sobotu také většinu České republiky. Od severozápadu bude přes Česko postupovat studená fronta. V noci na sobotu bude na většině území pršet, ojediněle přijdou i bouřky.

Na Šumavě může spadnout až 30 milimetrů srážek za šest hodin. Na Moravě a ve Slezsku bude silně pršet ještě v průběhu sobotního dopoledne. Některé řeky se zřejmě rozvodní až na první nebo druhý stupeň povodňové aktivity.

Od pátečních 21:00 hodin platí povodňová bdělost také pro toky ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Pardubickém kraji a také na Vysočině. Deště budou vydatné zejména v Plzeňském a Jihočeském kraji.

Největší ohrožení však platí pro Ústecký a Liberecký kraj. Zde se přitom tento měsíc ničivé povodně už jednou prohnaly, způsobily škody nejméně za 6,5 miliardy korun. Pět lidí při nich zemřelo.

Při silném dešti je podle ČHMÚ nutné se vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v bezprostředním okolí. Týká se to koupání, jízdy lodí, a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám