Hlavní obsah

U Ostravy řádila větrná smršť a ničila domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratimov
Aktualizováno

Střechy tří rodinných domů poničila v pátek dopoledne větrná smršť ve Vratimově u Ostravy. Podle starostky Ivety Zechové i místních lidí šlo o tornádo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jeden z poničených domů ve Vratimově

Článek

„Střechy domů jsou úplně poničené, v jednom dokonce spadl i strop. Je to zázrak, že se nikomu nic nestalo,“ řekl starostka. Kolem poškozených domů jsou vyvrácené ploty i zpřerážené vzrostlé stromy.

Vítr řádil v obci kolem 9. hodiny ráno. Nejvíce poškodil dva domy, kterým se propadla střecha. Z třetího z poškozených domů, ve kterém právě nikdo nebyl, vítr odnesl jen malou část krytiny.

V jednom ze dvou nejhůře zasažených domů byla v té době i majitelka se dvěma dcerami.

"Viděla jsem, jak se strop propadá"

„Probudilo mě to, šla jsem k oknu a najednou jsem viděla, jak se strop propadá do ložnice," popsala událost Iveta Davidová s tím, že se jí naštěstí ještě podařilo utéct do vedlejšího pokoje, kde spaly dvě děti. Ty už byly vzhůru, třináctiletou dceru pořezalo sklo z okenních tabulek ve dveřích do ložnice, které vítr vyrazil. „Naštěstí to byl jenom škrábanec," řekla Davidová.

Podle jejího manžela Jiřího Davida bylo obrovské štěstí, že děti toho dne spaly v pokoji pro hosty a ne v dětském pokoji jako obvykle, kde by skončily pod propadlým stropem. „Mohlo to dopadnout i tragicky,“ řekl manžel.

Větrná smršť zničila také část střechy sousedního domku. Jeho majitel Vladan Kotschi se nejprve pokoušel meteorologický jev vyfotografovat. Podle něj šlo určitě o tornádo.

„Viděl jsem, jak se to žene k nám. Vyběhl jsem s foťákem ven, ale najednou kolem začaly lítat dřevěné klády a začalo to kácet stromy a ploty. Okamžitě jsem se schoval do baráku za svou ženou,“ řekl s tím, že po chvíli začala větrná smršť odnášet i střechu jeho domu. „Část sutin spadla do ložnice. Naštěstí tam už žena nebyla, vstávala asi dvacet minut předtím, než se to stalo,“ řekl Kotschi.

Na místě zasahovali jak hasiči tak i policie. „Jak se tento unikátní přírodní jev rychle objevil, tak i rychle zmizel. Poničil však tři domy, z nichž dvěma strhl střechy, a také zhruba šedesátimetrový pruh lesa. Policisté okamžitě zorganizovali pátrací akci mezi polomy zasaženého lesa. Nikoho zraněného však naštěstí nenašli. Kolem 11 hodin byla akce ukončena,“ řekl mluvčí ostravské policie Petr Svoboda.

ČHMÚ čeká na snímky

Mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák možný výskyt tornáda v lokalitě nevyloučil ani nepotvrdil s tím, že pro meteorology budou průkaznější případné snímky.

Tornádo je podle jedné z definic, které na svých stránkách nabízí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), "silně rotující vír (se zhruba vertikální osou), vyskytující se pod spodní základnou konvektivních bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody".

Naposledy u nás tornádo meteorologové zaznamenali u Olešnice severozápadně od Blanska. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám